Radioaktív hulladék

2 órája

A lakosság tájékoztatása állt a középpontban a XXIII. TETT-re Kész Napon

Első alkalommal adott otthon önálló szervezőként Mórágy a TETT-re Kész Napnak, ami során a radioaktív hulladéktárolás legfontosabb kérdéseiről folyt szakmai párbeszéd. A konferencián kiemelt figyelmet kapott a Bátaapáti tároló biztonságos üzemeltetése és a helyi lakosság hiteles tájékoztatása.

Bencze Péter

A rendezvény fókuszában a radioaktív hulladéktárolás legfontosabb kérdései álltak, különös tekintettel a bátaapáti tároló biztonságos üzemeltetésére és a lakosság hiteles tájékoztatására.

Dr. Radó Krisztián, az NRHT telephelyvezetője két eladőadást tartott a tudományos tanácskozás során.
Dr. Radó Krisztián, az NRHT telephelyvezetője két eladőadást tartott a tudományos tanácskozás során.
(Fotó: Bencze Péter)

Délelőtt tíz órakor vette kezdetét a hagyományos szakmai konferencia, amelyet Glöckner Henrik, Mórágy polgármestere nyitott meg. Köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy Mórágy már több mint két évtizede aktív részese a TETT-re Kész Napoknak, és különösen nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy idén önállóan láthatják vendégül a társuláshoz tartozó települések képviselőit és a meghívott szakértőket.

A TETT elnöke, Tornóczky Gábor a megnyitón elmondta: a társulás alapvető célja továbbra is a lakosság hiteles és folyamatos tájékoztatása. Ezt az együttműködést a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával valósítják meg. Tornóczky Gábor kiemelte, hogy az idei év sikeres volt, melyhez a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap támogatása is nagymértékben hozzájárult.

Nős Bálint, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója méltatta a társulás munkáját, hangsúlyozva, hogy az RHK Kft. számára kiemelt fontosságú a telephelyek biztonsága és a lakosság támogatása. A vezető tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy hatéves előkészítő munka eredményeként az első szállítmány kis- és közepes aktivitású, szilárd radioaktív hulladék idén már eljutott Bátaapátiba a Pest vármegyei létesítményből.

Dr. Radó Krisztián, a Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) telephelyvezetője részletesen ismertette a hulladékszállítások és a környezeti monitoring folyamatait. Előadásában hangsúlyozta, hogy a rendszeres környezeti vizsgálatok egyértelműen megerősítik a tároló biztonságos üzemelését. A helyi radiológiai elemzések eredményei folyamatosan azt mutatják, hogy nincs semmilyen negatív hatás a környezetre.

A már hagyományos konferenciát ezúttal is komoly érdeklődés fogadta. fotó: Bencze Péter
A már hagyományos konferenciát ezúttal is komoly érdeklődés fogadta. fotó: Bencze Péter

Kern Zoltán, az RHK Kft. kommunikációs munkatársa szintén felszólalt a konferencián. Kiemelte, hogy a lakossági vélemények és a rendszeres közvélemény-kutatások fontos szerepet játszanak a vállalat kommunikációs stratégiájában. Az RHK Kft. folyamatosan fejleszti tájékoztató tevékenységét, hogy még hatékonyabban segítse a társadalmi elfogadottságot és növelje a lakossági bizalmat.

A Lakossági Ellenőrző Csoport vezetője, Faragó László pedig arról beszélt, hogy a települések lakosai aktívan részt vesznek a tároló folyamatos ellenőrzésében, ezzel erősítve a lakosság és a szakemberek közötti bizalmat.

A konferenciát követően a résztvevők számára közös ebédet szerveztek, amely lehetőséget adott a kötetlen beszélgetésre és további eszmecserére. Az ebéd során a társuláshoz tartozó települések képviselői nyíltan megoszthatták tapasztalataikat a bátaapáti tárolóval kapcsolatban, beleértve a legújabb fejlesztéseket és a jövőbeni terveket is. A TETT célja, hogy a helyi közösségek folyamatosan tájékoztatva legyenek a környezetükben zajló, világszinten is kiemelkedő eredményeket elérő munkáról.

Bátaapáti fiatalok nyerték meg a TETT-re Kész Nap játékos kihívását

A tudományos tanácskozás mellett idén is nagy figyelmet fordítottak a szervezők a fiatalabb generációkra: a társuláshoz tartozó települések iskolásainak játékos vetélkedőt rendeztek. A program délelőtt kilenc órakor kezdődött a Mórágyi Általános Iskolában, ahol a hetedik-nyolcadik osztályos diákok négyfős csapatokban versenyeztek.

A feladatok változatos kihívások elé állították a résztvevőket: az első próbák még az iskola tantermeiben zajlottak, majd az udvaron és külső helyszíneken, többek között az egykori gránit bányánál folytatódtak. A versenyzőknek összesen hét feladatot kellett megoldaniuk, amelyek során kreativitásukat és tudásukat egyaránt próbára tehették.

Ezúttal is kalandos feladatok vártak a diákokra. Képünkön a bátaszéki diákok.
Ezúttal is kalandos feladatok vártak a diákokra. Képünkön a bátaszéki diákok.
(Fotó: Bencze Péter)

Az egész délelőttöt átölelő vetélkedő során végül a bátaapáti csapat bizonyult a legeredményesebbnek, megszerezve az első helyet. Mögöttük a mőcsényi diákok végeztek a második helyen, míg a harmadik helyet a bátaszéki csapat szerezte meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában