Kísérlet

4 órája

Füstölt a szárazjég, lángra lobbant az acetilén

Füstölt a szárazjég, lángra lobbant az acetilén, elszíneződött a tej, vizsgálták a talaj vízmegtartó képességét és a főzőpohárban fejlődő gáztól felfújódott a gumikesztyű.

Szepesi László

Diákok kísérleteztek Szekszárdon, az I. Béla Gimnáziumban, megmutatandó társaiknak, hogy milyen érdekes a természettudomány. 

Kísérletek az I. Bélában (a szerző fotója)

A Richter Gedeon Gyógyszergyár a Szabó Szabolcs Alapítvánnyal összefogva bemutatókat szervez a diákoknak, láttatni, hogy hasznosítható tudást és milyen élményt nyújt ennek a területnek a felfedezése, megismerése és szeretete. Mindezt tették szerdán a gimnázium kémiatanára, Nagy István közreműködésével, mondhatni szervezésével, aki egyben a kémia országos nagyköveteként tartja a kapcsolatot az ország kémiatanáraival. 

A bemutatón, amelyre sorra érkeztek a szekszárdi és a közeli településekről a diákok, Nagy tanár úr a szárazjéggel, mínusz 78 fokra hűtött szén-dioxiddal mutatott be kísérletet. Odébb, két diák, Sánta Nándor és Frey Márton azt mutatta, hogy halad át a víz a homokos, meg a löszös talajon. A cél egyébként ezzel a talajjavítás. A délutánig tartó kísérletek sora kötődtek a Richter TETT elnevezésű mesepályázatához. 

Ez a Te és a Természettudományok – mesés történetek felhívás, amelyre természettudományos elemekkel átszőtt, kémiával, fizikával, biológiával, földrajzzal kapcsolatos meséket, novellákat, történetek leírását várják. Mert bebizonyosodott, hogy azok segítségével a diákok közelebb kerülnek ezekhez a tudományokhoz. Idén negyedik alkalommal hirdették meg a pályázatot – mondja a gyógyszergyárat képviselő, dr. Móring Andrea –, s a legjobb írások évente egy-egy tisztes kötetben jelennek meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában