Kajak-kenu

2024.06.14. 15:38

Ezüstérmes a szegedi Európa-bajnokságon Vajda Bence!

Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett Vajda Bence a szegedi kontinenstornán kajak kettesek 1000 méterén. A kenus Kollár Kristóf ötödik helyen végzett, a szintén paksi Besenyei Ádám viszont nem jutott fináléba a pénteki versenynapon.

Berg Sándor

Az Atomerőmű SE három sportolójáért szoríthattuk a párizsi ötkarikás játékok előtti utolsó nagy nemzetközi versenyének második napján. Az Európa-bajnokság péntek délelőtti programja során először Besenyei Ádám térdelt hajóba Kockás Dáviddal annak reményében, hogy a középdöntőből kivívják helyüket a 200 méter fináléjába. Ehhez az első háromban kellett volna végezniük, de miután a negyedik pozícióban értek célba, lemaradtak a döntőről.

Vajda Bence a felnőtt Európa-bajnokságon is letette névjegyét
Vajda Bence idén az Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet
Fotó: Szalmás Péter / Forrás: MKKSZ

A délutáni menetrendben már csak finálékat rendeztek a Maty-éren, a paksiak közül elsőként Vajda Bence állt rajthoz 1000 méteren. A hazai pályán versenyző Szántói-Szabó Tamással jól összeszokott kajak párost alkotnak, másfél éve ugyancsak Szegeden világbajnoki címet ünnepelhettek U23-as korosztályban, tavaly pedig már a felnőttek között szereztek ezüstöt. A páros a harmadik-negyedik helyen kapta el a rajtot, a táv negyedénél pedig a mezőny élére ugrottak a norvég egységet megelőzve, akiket folyamatosan sikerült leszakítani. Ötszáz méter aztán nagyon feljött rájuk az olasz páros, amely az utolsó 250 méteren kezdett bele a nagy hajrába és mindössze tíz-tizenöt méterrel a cél előtt sikerült megelőzniük a magyar egységet.

Nem sokkal később Kollár Kristóf következett a C2 1000 méter döntőjében. Hiába kapta el jól a rajtot a honvédos Fejes Dániellel és mentek az élen a német, majd hozzájuk csatlakozva az olasz kettessel, végül a moldovai és a spanyol egység is lehajrázta a mieinket, akik így ötödik helyen zártak.

A szintén paksi Pupp Noémi szombaton két számban döntőzik: 12.26 órakor Csipes Tamarával, Gazsó Alidával és Fojt Sárával a kajak négyessel 500 méteren, 16.14 órakor Fojt Sárával párosban 1000 méteren.

Eredmények
Férfi K2 1000 méter, döntő: 1. Samuele Burgo, Andrea Schera (olaszok) 3:11.133, 2. Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás 3:11.680 perc
Férfi C2 1000 méter, döntő: 1. Gabrielle Casadei, Carlo Tacchini (olaszok) 3:29,.372..., 5. Kollár Kristóf, Fejes Dániel 3:33.352 perc
Férfi C2 200 méter, középfutam: 1. Gia Gabedava, Zaza Nadiradze (grúzok) 37.191..., 4. Koczkás Dávid, Besenyei Ádám 37.931 másodperc

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában