Életérzés

2024.09.11. 08:30

BMX-esek, deszkások és korisok vonultak Szekszárdon

Egy különleges eseménynek lehettek tanúi a Szekszárdi Sportközpontnál megjelent régi és új sportkedvelők augusztus végén, ugyanis első alkalommal rendezték meg az Old School Riders Night-ot.

Farkas Eszter

A Régi Arcok Egyesüljetek! szlogennel fémjelzett találkozó kifejezetten a régi BMX-es, görkorcsolyás és gördeszkás generáció tagjainak kínált lehetőséget a nosztalgiázásra augusztus 30-án Szekszárdon, de az esemény nyitottságának köszönhetően bárki csatlakozhatott, akár más sporteszközzel is.

BMX
Fotó: Makovics Kornél

Éjszakai gurulás és régi barátságok újjáéledése

Az esemény este nyolc órakor indult, amikor a résztvevők elkezdtek gyülekezni a szekszárdi Szentes Áron Skatepark-ban. A találkozó helyszíne, ahogy a program szervezője Koszorú Csaba fogalmazott, gyorsan a nagy beszélgetések színterévé vált, ahol rég nem látott barátok és sporttársak idézték fel a múlt emlékeit. Az igazi hangulat azonban kilenc órakor kezdődött, amikor a „Rider tömeg” útnak indult, hogy egy látványos tiszteletkört tegyen Szekszárd utcáin.

Az útvonal a sportcsarnoktól a vasúti síneken át, a Tartsay Vilmos utcán keresztül, a Csatári körforgalmon át a bringaúton az Auchan áruház előtti térre vezetett. A közös felvonulás felejthetetlen élmény volt mindenkinek. Ahogy a szervező is fogalmazott: „A közös felvonulás hihetetlen jó feeling volt, hiszen ennyi generáció együtt ilyen létszámban még soha nem gurult végig a városon.”

A Tolnai Népújság épületénél tartott rövid pihenő során készült el az esemény ikonikus csoportképe, amelyet kollégánk, egy régi BMX-es arc – Makovics Kornél készített, aki fiával együtt látogatott el a rendezvényre. A fotó nemcsak a résztvevők számára örökítette meg a pillanatot, hanem egyben tisztelgés is volt az elmúlt évtizedek sportolói előtt.

Garay tér: a régi és új trükkök helyszíne

A csoport ezután a Garay térre költözött, ahol a találkozó igazán emlékezetessé vált. Az évtizedeket átölelő beszélgetések mellett a régi riderek újra megpróbálkoztak kedvenc trükkjeikkel, miközben új mozdulatokat is gyakoroltak. A tér megtelt élettel, ahogy a régi arcok ismét deszkát, görkorcsolyát, vagy BMX-et ragadtak. A legkitartóbbak csak a hajnali órákban hagyták el a helyszínt, tovább erősítve a rendezvény nosztalgikus és közösségépítő jellegét.

Egy új korszak kezdete

Az esemény sikere vitathatatlan volt, hiszen közel ötvenen vettek részt a találkozón. A helyiek mellett érkeztek régi sportolók Budapestről, Dunaújvárosból és Dombóvárról is, ami csak tovább emelte a rendezvény jelentőségét. A szervező előzetesen bizonytalan volt, hogy vajon ilyen módon meg lehet-e szólítani az idősebb generációkat, de az esemény bebizonyította, hogy a régi sporttársak közötti kötelék még mindig erős. 

– Most már tudjuk a választ, hogy igen. Tehát a hagyományteremtő szándékkal létrehozott esemény tud miből építkezni – tájékoztatta portálunkat a szervező.

Az I. Old School Riders Night nemcsak egy találkozó volt, hanem egy új hagyomány kezdete, amelyet a szervezők a jövőben évente meg kívánnak rendezni. Ígéretük szerint a következő esztendőkben tovább emelik a program színvonalát, így még több élmény várja majd a régi és új tagokat. Ahogy Csaba fogalmazott: az esemény igazi időutazás volt a múltba, amely újra összehozta a régi barátokat és sporttársakat, és megmutatta, hogy a sport szeretete generációkon átível.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!