Közélet

2015.01.20. 15:51

A „diagnózis”: váltani kell!

A Tolna megyei kórházak vezetői is tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy javaslatokat tegyenek a fenntartható, általuk életképesnek vélt működési struktúrára.

TEOL/Vizin Balázs

Lapértesülések szerint alig másfél hónapjuk lesz a hazai kórházak igazgatóinak arra, hogy egy, a jelenleginél gazdaságosabban működtethető struktúrát alakítsanak ki – az intézkedés tényét az általunk megkérdezett vezetők nyilatkozataikkal meg is erősítették. Úgy tudjuk, február végére kell az egészségügyi szaktárcának a kormány elé terjesztenie az álalakításról szóló javaslatot, ehhez szolgálnak alapul azok az egyeztetések, amelyeken a Tolna megyei főigazgatók is részt vesznek.

Reményét fejezte ki, hogy közös nevezőre jutnak
– Január 29-én lesz az első, térségi (Baranya, Somogy, Tolna) szintű találkozó Pécsett, amelyen az egyeztető tanácsok megalakulása, ügyrendje és a további ütemezés lesz a téma. Ebből adódóan most még nem lehet kategorikus kijelentéseket tenni, hogy a jövőben milyen struktúrában működik például a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet, viszont én azt feltételezem, hogy a megyénkben lévő három intézmény vezetője a kompromisszumos megoldásra törekszik majd az egyeztetések során, legalábbis én ettől a szándéktól vezérelve ülök tárgyalóasztalhoz – nyilatkozta dr. Barcza Zsolt, a völgységi kórház főigazgató-főorvosa.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Vannak olyan területek, amelyeket lehet centralizálni, de vannak olyanok is – például a sebészet – amelyeket nem lenne szerencsés (képünk illusztráció)
[/caption]

A szolgáltatás zavartalan működtetése érdekében bizonyos területeken nem szabad változtatni
– Természetesen konkrét elképzeléseim vannak arról, hogy milyen keretek között szeretném, ha tovább működne a dombóvári Szent Lukács Kórház, ugyanakkor korántsem biztos, hogy ez fog realizálódni a tárgyalások során – válaszolta kérdésünkre dr. Kerekes László. Az intézmény főigazgató-főorvosa úgy látja, a magyarországi kórházi rendszer átalakítása tulajdonképpen egy redukciós folyamat, amelyben meggyőződése szerint minden intézménynek szerepet kell vállalnia. Leszögezte, legyen szó bármilyen irányról is, ő azt tartja a legfontosabbnak, hogy a lakossági ellátás biztos alapokon nyugodjon, semmi se veszélyeztesse azt.

Emlékeztetett, intézményük már 2006-ban elindította azt a racionalizáló, struktúraváltó folyamatot, amelynek eredményeként kialakult a jelenleg is működő, úgynevezett alapszakmás aktív fekvőbeteg ellátási forma. Hangsúlyozta, kisebb korrekciókat még kivitelezhetőnek tart, de azt nem, hogy magát a struktúrát alapjaiban felülírják, mert az beláthatatlan következményekkel járhatna. Indoklásul hozzáfűzte, a dombóvárin kívül már csak a szekszárdi kórházban működik aktív ellátás Tolna megyében. Területi elhelyezkedésük pedig nem teszi lehetővé, hogy az egyik nélkülözze a másikat, különös tekintettel az infrastruktúrára. Ezért álláspontja szerint – a betegellátás zavartalan biztosítása érdekében – ily'' módon nem szabad hozzányúlni ehhez a modellhez.
– Függetlenül attól, hogy miként zárul az integrációs folyamat, mi mindvégig azt az álláspontot fogjuk képviselni, hogy vannak bizonyos területek, amelyeket lehet centralizálni, de vannak olyan feladatok, amelyeket nem. Az alapszakmákat – mint a sebészet, vagy éppen a belgyógyászat – mindenképpen utóbbihoz sorolnám – tette világossá a főigazgató-főorvos.

Egy sor megválaszolatlan kérdés tisztázódhat
Dr. Barcza Zsolthoz és dr. Kerekes Lászlóhoz hasonlóan, dr. Muth Lajos is türelmet kért és azt, hogy az egyeztetések zárultával kérdezzük a konkrétumokról. A Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgató-főorvosa viszont azt elmondta, hogy mit vár a jövő csütörtöki alakuló üléstől. – Szeretném, ha a megbeszélés után tisztán látnánk a szerepeket, és tudatában lennénk a mozgásterünknek. Így egyértelművé válna az is, hogy megyei, térségi, vagy éppen régiós szinten kell gondolkodnunk a működési struktúrát illetően. De emellett természetesen még egy sor kérdésre várjuk a választ – emelte ki dr. Muth Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!