Közélet

2013.12.16. 18:08

Életet menthet az apró készülék, ha időben jelez

Idén eddig csaknem háromszáz esetben riasztották szén-monoxid miatt az országban a katasztrófavédelem ügyeletét, mérgezést több mint háromszázan szenvedtek, a halálos áldozatok száma pedig 12 volt.

TEOL

Fotó: Obscura

A szakemberek felhívták a figyelmet: a mérgezés kockázata jelentősen csökkenthető a rendszeres karbantartás és a megfelelő szellőzés mellett a szén-monoxid-érzékelő  telepítésével. Azonban az sem mindegy, hogy milyen érzékelőt vásárolunk, mert az eszköz csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításban meghatározott helyre és módon telepítik, illetve megbízható cég gyártotta.

A jogszabályi változás alapján október közepe óta kötelező szén-monoxid-érzékelőt használni azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban és bentlakásos intézményekben, szórakozóhelyeken és szállodákban, amelyekben a közösségi helyiségben vagy a vele egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van. Azokat az új épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű gázkazánnal vannak felszerelve, már csak akkor lehet használatba venni, ha szén-monoxid-érzékelő működik bennük.

A szakemberek felhívták a figyelmet, december eleje óta csak az EU tagállamaiban és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelőket fogadják el a hatóságok. A tapasztalatok szerint ötször annyi fogy az olcsó készülékekből, mint a megbízható, de drágább típusokból, emiatt azt tanácsolják, lehetőleg épületgépészeti szaküzletben vásároljunk, gondosan olvassuk el a használati utasítást, és a beszerelést is jobb, ha szakember végzi. A riasztók 3–20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak már megbízhatóbban, időben jelzik a szén-monoxidot.

A leggyakoribb hiba
Az alapvető probléma, hogy az utóbbi években sokan újraszigetelték lakásukat, kicserélték a nyílászárókat, ezért a lakásokba nem kerül elég friss levegő, viszont továbbra is nyílt égésterű gázkészülékeket használnak. A szakértők szerint ez életveszélyes, a legtöbb esetben három tényező együttállása okozta a bajt. Kicserélték a nyílászárókat, nem építettek be légbevezetőket, és sokszor a konyhai páraelszívó, a vécéventilátor vagy a szárítógép is ugyanabból a légtérből használja a levegőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!