Közélet

2013.12.29. 14:32

Hatékonyan segítenek leszokni a dohányzásról

A leszokás nem gyógyszeres támogatásának egyik bizonyítottan hatékony módszere a csoportos tanácsadás. Januárban indul a program, amelyre még lehet jelentkezni.

V.B.

Dohányzás illusztráció

Fotó: Imre György

– A dohányzásról való leszokás nem gyógyszeres támogatásának egyik bizonyítottan hatékony módszere a csoportos tanácsadás – világított rá Laufer Éva egészségfejlesztő, projektmenedzser. Kifejtette, optimális esetben 6-8 találkozóból áll a program, amely során a tagok a minden résztvevő által elfogadott csoportnormákat szem előtt tartva egy közös cél – a dohányzásról való leszokás – érdekében tevékenykednek. A csoportos tanácsadásnak a leszokást hatékonyan elősegítő komponensei a társas támogatásnyújtás, illetve a praktikus probléma-megoldási készségek fejlesztése, amelynek a viselkedésterápia, magatartásorvoslás olyan elemei is részét képezik, mint például a relaxáció és az ingerkontroll.

A csoportülések során az alábbi témákat dolgozzák fel a résztvevők: a dohányzás komplex függőség jellegéhez hozzájáruló tényezők, ezek tudatosítása; a kihívást jelentő helyzetek felismerése; a dohányzásra való késztetéssel történő megküzdés készségeinek fejlesztése; a stressz kezelésének fejlesztése; illetve a visszaesés megelőzése. A csoportokat 10-15 résztvevővel indítja a bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI), az üléseket hetente egy alkalommal tartják (mindig ugyanazok a résztvevők, ha elindult a csoport új tag már nem csatlakozhat), egy alkalom körülbelül másfél óra. A foglalkozások egymásra épülnek, így minden programon érdemes részt venni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Leszokni a cigiről: nehéz feladat, de nem lehetetlen megvalósítani
[/caption]A tanácsadás január 13-án 16 órakor kezdődik Bonyhádon. Érdeklődni a Kovácsné Pergel Mónika vezetésével működő EFI-ben lehet, munkanapokon 8-18 óra között, illetve a 74/550-976 telefonszámon, vagy az [email protected] e-mail címen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!