Közélet

2012.11.18. 10:10

Hidegben is egészségesen

A téli hónapokra nem árt felkészülni. Fokozottan igaz ez az idős emberek esetében.

Venter Marianna

Idósek Komlón a tavszi napsütésben

Fotó: Dunántúli Napló

A hideg beálltával az idős embereknek fokozottabban kell törődniük az egészségükkel. Az egészségi állapot részben az életmódtól függ, de jórészt genetikai örökség és a környezet határozza meg. Az életmódot könnyebben lehet befolyásolni, a szociális és anyagi környezetet viszont nehezen. A leghidegebb évszakban pedig igen sokat számít, hogy milyen helyzetben van az idős ember. Tud-e megfelelően fűteni, táplálkozni. Ilyenkor ugyanis az antioxidánsok, elsősorban a vitaminok, fokozott bevitelére van szükség, és lehetőleg természetes – zöldség, gyümölcs – állapotában, nem pedig tabletta formájában.

Az idős korban többek között három fontos élettani funkció is csökken: a teljesítmény, az ellenállóképesség és az alkalmazkodóképesség. Az antioxidánsok éppen ezt a csökkenő ellenállóképességet igyekeznek szinten tartani, ami különösen fontos télen, a légúti fertőzések, járványok idején.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A teljes biztonság érdekében minden panaszra oda kell figyelni, még akkor is, ha elsőre jelentéktelennek tűnik (képünk illusztráció)
[/caption]

A szezonális és új influenza ellen akkor tudnak a leghatásosabban védekezni, ha élnek a védőoltás lehetőségével, és mellette vitaminfogyasztással erősítik a természetes immunitást. Nem kell drága, egzotikus gyümölcsökre gondolni, vagy több ezer forintos táplálék-kiegészítőket vásárolni. Megfelelően gondoskodik a vitaminszükségletről a citrom, az alma, a savanyú káposzta, ezek ára a nagy többség számára még megfizethető.

A védőoltás nem jelenti azt, hogy nem kaphatja el a vírust a beoltott személy. Ő is megfertőződhet, de mentesülhet a szövődmények alól. Mert nem csak magától az influenzától kell tartani, hanem a súlyos szövődményektől, különösen a tüdőgyulladástól. Ezért nagyon fontos a védőoltás. A tüdőgyulladás idős korban igen veszélyes, ezért járványtól függetlenül is érdemes védekezni ellene. A baktérium okozta tüdőgyulladás kivédésére is van megfelelő vakcina, amely egész életre szóló védelmet biztosít, ezt szezontól és járványos időszaktól függetlenül mindenkinek ajánlják, nem csak az időseknek.

Télen az időjárás is veszélyt okozhat, a síkos, csúszós járdákon könnyebben esnek el az idős emberek. Az elesés jelentős egészségi problémát okozhat 65 év felett, és igen nagy jelentőséggel bír a 75 év feletti korcsoportban. Ha megtörtént a baj, netán kórházi kezelés is szükséges volt, ügyelni kell arra, hogy lehetőleg ne forduljon elő többé. Ezt a célt szolgálja az otthoni állapotfelmérés, amely segít kiküszöbölni az újabb elesést okozó veszélyforrásokat, illetve csökkenteni a beteg otthonában a környezeti elesési kockázati tényezőket.

Bár az elesés veszéllyel járhat, szükség van a mozgásra is, ezért nem javasolt elhanyagolni a sétát a téli hónapokban sem. A biztonság érdekében azonban nem árt, ha az valamelyik családtag, ismerős, vagy szociális gondozó kíséretében történik, és egy kis mozgás a kísérőnek sem fog ártani.

Fokozott odafigyelést igényelnek az idős emberek

Dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos felhívja a figyelmet arra, hogy a család és a környezet fokozottan figyeljen az idős emberekre, szezontól függetlenül. Mert legyen szó akár tüdőgyulladásról, akár törésről, vagy bármilyen más betegségről, az idős emberek fájdalomküszöbe sokkal magasabb, mint a fiataloké. Komoly betegségek folyhatnak le „csendesen”, nem tipikus tünetekkel, és nem egyszer már késő, amikor felfedezik a bajt. Ezért a jelentéktelennek tűnő panaszokra is oda kell figyelni, utána kell járni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a tünetmentesen zajló betegség hatására zavart is lehet az idős ember, és gyakran félremagyarázzák az állapotát, mentális problémát sejtve ott, ahol fizikai jellegű a baj.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!