Közélet

2012.10.26. 15:42

Jót tesz testnek, és léleknek

A kutya és a ló más módon is hasznára és segítségére lehet az embernek, mint az általában szokásos.

Venter M. - Vida T.

A pszichológusok szerint az állatterápia igen hasznos, már az is pluszt jelent, hogy kiszabadulhatnak a gyerkőcök a négy fal közül, mindehhez hozzájárul az állattal való bánásmód, ami a felelősségérzetet, szabálytudatot erősíti. A lovas módszer esetében többletet jelent az a mozgás, amit az állat hátára ülve tapasztalnak. Számos probléma orvoslására alkalmas a lovasterápia a mozgáskoordinációs problémáktól a fogyatékosságokig. Vitathatatlan előnyei ellenére nem terjedt el, országos szövetsége csupán 13 éves.

A terápiás lovagoltatást, mint kezelési módot már az ókori görögök is alkalmazták a fogyatékosságokkal rendelkező személyek rehabilitálására. A századforduló idejében Angliában felismerték, hogy a fogyatékosok lovagoltatása a terápiás kezelések igen eredményes formája. Az Egyesült Államokban a lovasterápia a szabadidő kellemes eltöltésének egyik formájaként, a nevelés egyik motiváló eszközeként alakult ki az 1960-as években, s az utóbbi időben mind német, mind angol nyelvterületen egyre nagyobb tudományos hátteret kapott.

A ló mellett a kutya a legnépszerűbb terápiás állat. A kutyaterápia módszerét B. Levinson amerikai pszichológus dolgozta ki még az 1960-as években. A pszichológus egy viselkedési zavarokkal küzdő kisfiút kezelt, akit hónapokig nem tudott szóra bírni. Egy alkalommal a kutyája is jelen volt a foglalkozáson, s az állathoz elkezdett beszélni az addig szótlan fiú. Levinson később speciálisan kiképzett kutyákat vont be pszichoterápiás foglalkozásokba. Azóta számos vizsgálat igazolta, hogy ez a terápia hatékonyan segíti a betegek lelki és testi felépülését. A vizsgálatok tanúsága szerint például a kutya aktív jelenléte fokozhatja a mozgásterápia hatékonyságát, és segíthet a tanulási problémák leküzdésében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A lovon Császár Dávid, a Völgység Lovas Egyesület versenyzője. A lovaglás jót tesz testnek és léleknek, és már gyermekkortól ajánlott (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Elvileg bármelyik állat alkalmas lehet terápiás célra, azonban néhány kritériumnak meg kell felelnie. Fontos, hogy ne legyen agresszív, szeresse a törődést, legyen egészséges, gazdája tudja kontroll alatt tartani. A kutya az egyik legelterjedtebb terápiás állat, mivel szociálisan érzékeny, jól alkalmazkodik, és nagyon fejlett a nem verbális kommunikációja. A ló pszichológiai problémák kezelésére alkalmas, elsősorban kommunikációs, magatartási és tanulási zavarok gyógyításánál. A madarak közül főként a nagyméretű papagájok használata terjedt el, de gerléket és kisebb énekes madarakat is alkalmaznak. Használnak macskát, nyulat, tengerimalacot, delfint, lámát, illetve halat – utóbbit a stressz és szorongás oldására.

A mórágyi Lovardában terápiás- és gyógylovagoltatást, fejlesztő foglalkozásokat is tartanak. Pappné Dobos Ildikó programszervezőtől megtudtuk, a fejlesztő foglalkozások egy része a gyógylovaglás, de alkalmas a lovaglás az iskolaelőkésztésre, beszédindításra és az ügyesség fejlesztésére is. Mindezt gyógypedagógusok, gyógytornászok bevonásával végzik. Ők adják hozzá a lovas szakértelmet, hiszen a gyógylovaglásra is ki kell képezni egy nagyon nyugodt lovat.

Venter M. - Vida T. My Gold Móni országos emlékverseny, harmadik alkalommal A mórágyi Lovarda adott otthont a héten az országos My Gold Móni lovastornának, amelynek során önálló lovaglásban, díjlovaglásban és futószáras lovaglásban mérték össze tudásukat az indulók. A versenyen, amely Völgység Lovas Egyesület és az Országos Parasport Szövetség szervezésében zajlott, hét csapat képviseletében több mint nyolcvan - 3 és 46 év közötti - versenyző indult. A tornán nem csak tanulásban és értelmileg akadályozottak, illetve részképesség zavarokkal küzdők, mozgásukban akadályozottak indulhattak, a nyolc év alatti korosztály versenyzői nem para-sportolók voltak. A lovasverseny mellett érdekes kísérőprogramok várták a résztvevőket, volt kutyaterápiás- és patkolókovács bemutató, valamint kézműves foglalkozások és szabadéri ügyességi játékok. A lovon Császár Dávid, a Völgység Lovas Egyesület versenyzője. A lovaglás jót tesz testnek és léleknek, és már gyermekkortól ajánlott (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!