Közélet

2014.01.11. 20:03

Kicsi, de hatékony a Vöröskereszt megyei szervezete

Akinek tudtak, annak tavaly is segítettek. Adományokat gyűjtöttek, osztottak, véradást, elsősegélynyújtó tanfolyamokat szerveztek – tudtuk meg Gulyás Katalintól, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének igazgatójától.

Gyuricza Mihály

Azzal kezdtük a beszélgetést, hogy a tavalyi év nem volt szokványos, az árvíz miatt. Gulyás Katalin megyei igazgató válaszából kiderült, hogy náluk egyik év sem szokványos. Mindig jobbra számítanak, több adományozóra, támogatóra és kevesebb rendkívüli eseményre, rászorulóra. A tendencia viszont éppen ennek az ellenkezője: az igények, a rászorulók száma folyamatosan nő, a lehetőségeik pedig sajnos csökkennek. Szerencsére más civil szervezetek is vannak, amelyek bekapcsolódnak a karitatív munkába, segélyezésbe. Örülnek, ha valakin más tud segíteni, hiszen a rászorulók ellátása a cél, bár néha azt is tapasztalják, hogy vannak, akik minden ilyen szervezetet végigjárnak, különösen karácsony táján.

A Tolna megyei a legkisebb vöröskeresztes szervezet az országban. Sok feladatukat csak az önkéntesek segítségével tudják ellátni, a programokat megszervezni, az emberekkel kapcsolatot teremteni, tartani. Ők önként és térítés nélkül segítenek a szociális, az ifjúsági munkában, előadásokat tartanak, felkészítik a fiatalokat a versenyekre, a nyugdíjas alapszervezetük  többek közt a szociális akciókat szervezi, bonyolítja le. Természetesen azokat a feladatokat is el kell látniuk, amelyeket a Vöröskeresztről szóló törvény alapján végeznek, például a véradás szervezését. Ez nagy felelősséggel jár. A közbevetésre, mely szerint olyan hangokat is hallani, hogy a korábbinál kevesebb a véradó, a megyei igazgató azt válaszolja, hogy egyre több a beteg ember, egyre bonyolultabbak a műtétek, egyre több vérre van szükség. Tolna megyében évente  kb. 11 000 véradás történik, már évek óta.

Örvendetes, hogy a tervezett véradók döntő többsége megjelent a véradásokon, 85 százalékuk adhatott is vért. Tavaly 424 alkalommal szerveztek véradást Tolna megyében, tehát többször, mint ahány naptári nap volt. Az új véradók száma 1031 volt, a Vöröskereszt célja, hogy minél inkább fiatalítsa, bővítse a véradók táborát. A társadalmi-gazdasági körülmények változása ebből a szempontból nem volt kedvező az utóbbi évtizedekben – Tolnában, Szekszárdon is jó néhány nagyüzem megszűnt, pedig azokban lehetett igazán hatékonyan elérni a véradókat. A Paksi Atomerőmű nem csak a megye legjelentősebb gazdasági egysége, de a véradás szervezéséhez is kedvező helyzetet teremt: ott még mindig több mint 100 embertől lehet levenni a vért egy-egy alkalommal. Paks az erőműtől függetlenül is elöl jár ezen a téren, de a jó példák között említhető Bonyhád, Tamási, Dunaföldvár. Dombóvár és környéke volt a legeredményesebb a véradás szempontjából 2013-ban.

 

A  kis falvakban viszont nemcsak egyre kevesebben laknak, de idősödik is a lakosság. Olykor már nem ésszerű kiszállásos véradást szervezni, a véradóállomásra történő beutazást pedig nem mindenki vállalja,  így aztán sajnos sokan lemorzsolódnak. Iskolákhoz, intézményekhez, rendezvényekhez is igyekeznek kapcsolódni egy-egy eredményes véradás érdekében.

Gulyás Katalin elmondta, a Vöröskereszt másik kiemelt, elsőbbséget élvező tevékenysége az elsősegélynyújtáshoz kapcsolódik. Országosan egységes tematikájú tanfolyamokat hirdetnek a jogosítványt megszerezni szándékozók részére. A tanfolyam nem kötelező, csak a sikeres vizsga az, viszont a tanultakat nemcsak a közlekedésben hasznosíthatják a résztvevők, hanem a mindennapi életben is. Ezen a téren – a jogosítványszerzéstől függetlenül is – nagyon aktívak a Tolna megyeiek, jórészt egy-egy helyi pedagógusnak, védőnőnek és főként a mentőszolgálat dolgozóinak köszönhetően rendszeres, sikeres szereplői az országos elsősegélynyújtó versenyeknek. A strandszezonban minden évben ott vannak önkénteseik a Balaton partján a strandokon, amelyeken a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó szolgálatot tart. A vízből mentés ugyan nem az ő feladatuk, mégis volt rá példa, hogy két tolnai fiatal, Staubinger Erzsébet és Puskás Etelka kiérdemelte az Életmentő Emlékérmet.

2013-ban Tolnában sikeresen védekeztek a dunai árvíz során. Dunaföldvár, és még inkább Báta volt a két legjobban érintett település. Bátán harmadik alkalommal vett részt a Vöröskereszt a védekezésben. Részben ők látták el az ott dolgozókat, az ár elvonultával pedig adományokkal segítették a kárvallottakat: élelmiszerrel, tisztító szerekkel. A Vöröskereszt már most megkezdte a felkészülést a lakosság tájékoztatásával, önkéntesek képzésével akár a következő katasztrófahelyzetre.

A TESCO áruházakkal együtt gyűjtöttek

A TESCO-gyűjtés, perselyes gyűjtés, támogatások kérése, jótékonysági gálaestek, folyamatos ruhaosztások egész évben, január 1-től decemberig tartanak. Idén különösen eredményes volt a TESCO áruházakkal együtt szervezett adománygyűjtés. Az önkéntesek közreműködésével összegyűlt élelmiszerekből, pénzből tavaly is karácsonyi csomagok készültek. A szekszárdi üzletben rengeteg élelmiszer, a dombóváriban pedig meglehetősen szép összegű készpénz gyűlt össze. Liszt, cukor, olaj, édesség jutott a legkülönfélébb adományokból azoknak is, akiknek soványabb volt a pénztárcájuk: a betegeknek, intézményekben élőknek, szegényeknek.

Sikeres volt a jótékonysági gálaest

Bonyhádon már másodízben volt jótékonysági koncert, gálaest. Mindenki részt vehetett rajta, aki kíváncsi volt a programra és adakozni is szándékozott. A fellépők pedig a város és a környék ifjúsági vöröskeresztesei, önkéntesei illetve iskolásai közül kerültek ki. A népviseltbe öltözött kisdorogi együttesben szinte minden korosztály képviseltetette magát, nagyon kedves programot mutattak be, akár csak a teveli férfidalárda. Az egész egy „szeretetvendégséggel” teljesedett ki. Ezt a hagyományt megőrzik, hiszen idén is szép summa gyűlt össze, adományként, melyből szintén karácsonyi csomag készült a területen élő rászorulóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!