Közélet

2013.01.03. 13:49

Már jelen van az országban a kórokozó

A téli szezon betegségei a légúti fertőzések és az influenza. A járvány kórokozója már jelen van az országban.

TEOL/V.M.

A 2012/2013. évi szezonban az influenza vírusát még nem mutatták ki Tolna megyében. Egy fővárosi beteg légúti mintájából azonban már kimutatták az Influenza-A vírus jelenlétét - tudtuk meg dr. Németh Lídiától, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tiszti főorvosától. Az influenza járványügyi helyzete a korábbi éveknek megfelelően kedvező idén is, azaz járványos előfordulásról nem érkezett jelentés.

A megyei tisztifőorvos szerint az influenzát illetően a legfontosabb a megelőzés. Védőoltást beadatni még most sem késő. Aki gondozásban részesül valamilyen krónikus betegség miatt, mindenképpen oltassa be magát! Ha a környezetben, családban krónikus beteg van, az egészségesek oltása is nagyon fontos annak érdekében, hogy ne hurcolják be a közösségbe a vírust.

A kockázati csoportokba tartozó betegek (pl. szív- és érrendszeri-, cukor-, anyagcsere-, légúti-, vesebetegek, stb.), közösségben élők (pl. idősek otthona, bentlakásos intézetek) számára az influenza elleni védekezés mellett javasolt a bakteriális kórokozók elleni védekezés is. Az influenza vírus okozta megbetegedés leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladás.

Ennek egyik kórokozója, a Streptococcus pneumoniae ellen kapható oltóanyag, amely több évre szóló védettséget biztosít. A gyakori kézmosás, papírzsebkendő megfelelő használata, jó személyi higiéné szintén hozzájárul a megelőzéshez. Aki megbetegedett, az lehetőleg maradjon otthon, és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával. Semmiképpen ne menjen közösségbe, ezzel megelőzve, hogy további fertőzések forrása legyen.

Az influenza igen kellemetlen betegség. Legjellemzőbb tünetei: levertség, magas, tartós láz, erős fájdalmak, fejfájást is beleértve, fáradtság, gyengeség, mellkasi panaszok és köhögés, nagyon rossz közérzet. Az influenza és a tél szezonbetegsége, a meghűlés között jól elhatárolható a különbség. Influenzánál a tünetek hirtelen jelennek meg, és néhány óra alatt kialakulnak, míg a meghűlés tünetei fokozatosan fejlődnek ki.

Influenza esetén a torokfájás rendkívül erős, megfázáskor inkább csak kapar a torkunk. Az influenza magas, akár 40 fokos lázzal jár, meghűléskor enyhe hőemelkedés, szintén enyhe, nem törvényszerűen bekövetkező fejfájás, lábfájás, ugyanakkor erős nátha, orrdugulás, és valóságos tüsszögő-rohamok jelentkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!