Közélet

2013.05.31. 19:29

Már nem hízlal, viszont több betegség kockázatát csökkenti

Bár már több mint 50 éves múltra tekint vissza a fogamzásgátlásban forradalmat hozó tabletta, még mindig számos tévhit kering vele kapcsolatban.

Molnár Ágnes

A fogamzásgátló tabletták elterjedésével az egész világon csökkent a petefészekrák kialakulásának esélye, úgy 15 százalékkal. Szintén jó hír, hogy ezek a készítmények a vastagbél- és végbélrák kockázatát is mérséklik. Más a helyzet a méhnyakrákkal, aminek valószínűsége megnőtt a tablettát használók körében. Ennek az az oka, hogy az érintett lányok bátrabban létesítenek intim kapcsolatot, mely által a HPV vírust könnyebben megkapják – hívta fel a figyelmet dr. Kőszegi László szekszárdi nőgyógyász.

Ugyancsak fontos tudni, hogy a véralvadási zavarokban szenvedők egyáltalán nem szedhetik, mert az növeli a vérrögképződés kockázatát a lábakban, a tüdőben, a szívben illetve az agyban. Így ha eltömítődnek az erek, az mélyvénás trombózishoz, tüdőembóliához, szívinfarktushoz vagy stroke- hoz is vezethet. Ezen szövődmények kialakulásának esélyét pedig a dohányzás és az alkohol is fokozza.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy bizonyos gyógyszerek szedése (például az antibiotikumoké) csökkenti a tabletta hatékonyságát. Ezért is nélkülözhetetlen a fogamzásgátlók betegtájékoztatójának részletes elolvasása – figyelmeztet a nőgyógyász. Amennyiben fennáll a hatáscsökkenés lehetősége, érdemes más fogamzásgátló eszközt is bevetni.

Manapság a lányok már egyre korábban kezdenek szexuális életet élni, de tablettát csak akkor írathatnak fel maguknak, ha legalább másfél éves rendszeres ciklussal rendelkeznek. Ez azért lényeges, mert ebben a készítményben többek között egy női nemi hormon, az ösztrogén is megtalálható, ami szerepet játszik a növekedésben, hozzájárul az erős csontozat felépítéséhez, és segít lezárni a csontokban lévő növekedési lemezeket is. Ha pedig fogamzásgátló tablettát szed valaki a menstruáció jelentkezésnek első évében, akkor a növekedési lemezek előbb zárodnak le, mint egyébként, és így lehet, hogy nem éri el az eredeti magasságát. Aki már ebben az időszakban is nemi életet él, annak inkább az óvszert ajánlott választania.

Csökkenti a fájdalmat

A fogamzásgátlónak az egyszerű használat és majd'' teljes megbízhatóság mellett más előnyei is vannak. Kevesen tudják, de véd a vérszegénység ellen, (lerövidül a menstruációs periódus), megszünteti a pattanásokat (a gyógyszer csökkenti az ezekért felelős tesztoszteron-hormonszintet), véd a kismedencei gyulladások ellen (a progeszteron a méhnyaknyákot vastagabbá teszi, ami megnehezíti bizonyos fertőzések kialakulását a méhnyakban), és végül, de nem utolsósorban csökkenti a menstruációt megelőző, vagy aközben jelentkező méhösszehúzódások okozta görcsöket is.

Nem kell szünetet tartani

Mára a nőgyógyászok véleménye nagyon is eltér abban a témában, hogy szükséges-e szünetet tartani néhány évenként a gyógyszer szedésében. Ez a szokás az első tabletták megjelenésénél alakult ki, a hormontartalmuk közben viszont annyira lecsökkent, hogy az orvosok egy része egyáltalán nem tartja szükségesnek a kihagyást, míg mások úgy 5 évente néhány hónapnyi „szünidőt” javasolnak. Az interneten is eltérő vélemények olvashatóak a témával kapcsolatban, így érdemes személyre szabott tanácsot kérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!