Közélet

2014.02.25. 17:27

Megállapodásra törekszik a Gunaras Zrt. és az önkormányzat

Megállapodás van kilátásban a Gunaras Gyógyfürdő és Idegenforgalmi Zrt., valamint az önkormányzat között.

TEOL/H.E.

A legutóbbi hírek még arról szóltak, hogy az önkormányzat végrehajtást kért a cég ellen, mert az a jogerős bírósági döntés ellenére sem fizetett vissza egy korábbi tagi kölcsönt, mostanra azonban elkészült egy megállapodási tervezet, amely rendezheti a helyzetet.

A város még 2004-ben nyújtott több részletben tagi kölcsönt a zrt.-nek, amelyet a gyógyfürdő 2004-2005-ös, részben pályázati forrásból megvalósuló felújításakor használtak föl. Összesen 78 millió forintot és annak részben 2004-től, részben 2006-tól számított kamatait kell megfizetnie a cégnek.

Komáromi Sándor vezérigazgató elmondta, hogy végrehajtási eljárásról ők nem tudnak, erről semmiféle hivatalos iratot nem kaptak. Hozzátette, hogy a társaságnak is van egy 70 millió forint összegű követelése az önkormányzat felé, ugyanis a városvezetés 2005-ben értékesítette a Gunaras Zrt. részvényeinek mintegy 75 százalékát, és ez a részvényátruházási szerződés rendelkezett arról, hogy az önkormányzat a hozzá befolyó idegenforgalmi adót és az ahhoz kapcsolódó normatív állami támogatást a cég részére alaptőke emelésként évente átadja. Ez viszont 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is elmaradt, és ezt az összeget követeli a zrt.

Szabó Loránd polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, amíg tartott a bírósági eljárás, nem emelték az alaptőkét, ebből adódik az elmaradás. A városvezető a készülő megállapodásról elárulta, hogy a tervezet szerint négy részletben kapná meg az önkormányzat a tartozást, illetve a kórház fennálló hátralékát átengedményezi a cég az önkormányzatnak. A megegyezés mindenki érdeke, hiszen mintegy 100 térségi dolgozót foglalkoztat a fürdő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!