Közélet

2012.11.25. 16:10

Ne emberélet legyen a meleg ára!

A „csendes gyilkos”. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél kissé könnyebb mérgező gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását. A tüzelőberendezések elégtelen működése miatt a téli időszakban gyakoribbá válnak a szén-monoxid okozta balesetek, holott ezek odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.

TEOL/H.E.

Ennek érdekében tartott tájékoztatót Tolna Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság (TMKI), az Országos Mentőszolgálat Tolna Megyei Mentőszervezete és a Caminus Tüzeléstechnikai Kft.

Wéber Antal tűzoltó ezredes, a TMKI igazgatója elmondta, hogy megyénkben idén három szén-monoxid mérgezéses eset történt – kettő még az előző fűtési szezonban –, de szerencsére egyik sem volt halálos kimenetelű. Hogy az arány ne romoljon, fontos a kémények, gázüzemű, olaj- és fatüzelésű fűtőberendezések, bojlerek, kazánok, tűzhelyek ellenőriztetése, szakemberek általi beüzemelése és javíttatása.

Huszár Tibor, a Caminus Tüzeléstechnikai Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a nem megfelelő szellőzés okozza a mérgező gáz visszaáramlását, amelyre például a szoba fülledt, párás levegője utalhat. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szén-monoxid érzékelők jó szolgálatot tesznek, ám ezek a viszonylag olcsón megvásárolható készülékek sem örökéletűek.

Az alacsony árkategóriájúak érzékelője 2-5 évig őrzi meg hatékonyságát, a drágábbak 3-8 éven át megbízhatóak. Utána ellenőrzésre, cserére szorulnak. Huszár Tibor arra is kitért, hogy zárt térben, a gázkonvektorral egy időben az akár 200-300 köbméter levegőt is elhasználó páraelszívók üzemeltetése sem tanácsos.

Máté Adrienn mentőtiszt a tünetekről szót ejtve elmondta, hogy fejfájás, halántéktáji lüktetés, fáradtság, az alsó végtagokból induló gyengeség, émelygés, szédülés, szívproblémával élőknél mellkasi fájdalom, hosszabb idő elteltével eszméletlenség jelzi a szén-monoxid mérgezést. A baj észlelésekor az elsődleges feladat, hogy ki kell vinni a szabadba a sérültet, az épületet ki kell szellőztetni és természetesen riasztani a mentőszolgálat, illetve a katasztrófavédelem munkatársait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!