2013.03.05. 21:29
Négyfélék lehetnek a nők és háromfélék a férfiak
Az anyagcseretípus ismeretében kiválaszthatók az egyénnek megfelelő élelmiszerek és azok aránya, hogy ne hízzunk el és egészségesek maradjunk.
Az egyénre szabott táplálkozási program jelentősen emeli az energiaszintet, normalizálja a vércukorszintet és a vérnyomást, és mintegy ráadásként az ideális testsúly eléréséhez és megtartására is hatékony módszer – derült ki hétfőn a Tolnai Galériában tartott előadáson, ahol Silye Gabriella élelmiszermérnök, neves magyar sportolókat is segítő táplálkozási szakértő beszélt a személyre szabott táplálkozási módszerről, Természetes egyensúly címmel.
Örvösné Feil Mária, az előadás szervezője elmondta: fontos, hogy megismerjük szervezetünk anyagcsere típusát, mert az ez alapján történő táplálkozás a fentebb felsorolt előnyökkel jár. Aki eszerint étkezik, hatékonyan megőrizheti egészségét.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Örvösné Feil Mária és Silye Gabriella
[/caption]
Az anyagcseretípus mérést orvostechnikai eszközzel végzik, elektromágneses impulzusok és az erre adott feltétlen reflex válasz alapján. A mérés – és tanácsadás – kb. másfél órát vesz igénybe. Az anyagcseretípus ismeretében kiválaszthatók az egyénnek megfelelő élelmiszerek és azok aránya. Konkrétan azok a táplálékok is kiszűrhetők, amelyek hízásra hajlamosítanak. Azaz az általános egészségmegőrzés mellett a plusz kilók eltüntetésére is hatásos a módszer, de ez már csak a hab a tortán.
Mindenkinek más az anyagcsere típusa
A mérés során az egyén idegrendszeri, emésztőrendszeri, hormonális beállítottságát vizsgálják, illetve figyelembe veszik a vércsoport típusát is. Ezek feltérképezésével meg lehet határozni, hogy ki, melyik tápanyagból (szénhidrát, zsír, fehérje) mennyit igényel. Az anyagcserét leginkább befolyásoló domináns hormon típusát tekintve négyfélék lehetnek a nők és háromfélék a férfiak. A szervezet hormontípusa alapján meg lehet állapítani, melyek a hízásra hajlamosító ételek. Ha ezeket kiemelik az étrendből, elindul a fogyás folyamata.