Közélet

2013.08.08. 12:22

Sorra szedi áldozatait a hőség

A számtalan figyelemfelhívás egyre inkább értő fülekre talál, legalábbis az ügyeletes mentésvezető elmondása szerint az elmúlt napokban nem volt kirívó a hőség miatti rosszullétek száma.

TEOL/H.E.

Fotó:

Dr. Gaál Ildikó, a megyei kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető helyettese ugyanakkor elmondta, a kánikula azért érezteti hatását. Gyakoribbak az ájulások, többen lettek rosszul, akár közterületen, akár a munkahelyükön.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Aki szédül, vagy nyomást érez a fejében, ne vegye félvállról (képünk illusztráció)
[/caption]Olyan általános probléma, mint egy vírusos, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés is könnyen végződhet kórházi ellátással, infúzióra kötéssel, hiszen a hőség hatványozza a folyadékveszteséget, gyorsabban jelentkezik kiszáradás – tette hozzá a doktornő.

Intő jel lehet – főleg, ha egyébként nem jellemző semmilyen panasz – nyomás, fájdalom a fejben, illetve a szédülés. Ilyenkor az segít, ha hirtelen, lehetőleg húzóra elfogyaszt az ember fél-egy liter folyadékot.

Nem feltétlenül kell ennek ásványvíznek lennie, a kalóriatartalmú gyümölcslé hasznosabb, valamint egy kis cukor vagy csokoládé elmajszolása is segít.

Azt pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a nagy melegben érdemes legalább 3-4 liter folyadékot meginni és 11-16 óra között tartózkodni a naptól.

Ami pedig a következő napok időjárását illeti: szombaton hidegfront érkezik: keleten még folytatódik a kánikula, nyugaton már visszaesik a hőmérséklet, de országszerte záporok, zivatarok frissíthetik fel a levegőt. Feltámad a szél, szervezetünk végre fellélegezhet.

A távolabbi előrejelzésért kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!