Közélet

2012.09.23. 15:10

Többen kérhetnek támogatást

Idén szeptembertől már nem csak a súlyosan mozgáskorlátozott személyek számára elérhető a gépkocsiszerzési támogatás. A kérelmeket a hónap végéig lehet leadni.

Molnár Ágnes

Már nem csak a súlyosan mozgáskorlátozott, de az egyéb fogyatékossággal élő személyek is igényelhetnek személygépkocsi szerzési támogatást. A kormány döntése vonatkozik a mozgásszervi fogyatékosok körén túl az értelmi fogyatékosokra, az autistákra, továbbá a látási és a hallási fogyatékosokra is.

A súlyos fogyatékosság ugyanis náluk is eredményezhet olyan állapotot, amely jelentős közlekedési nehezítettséggel jár együtt, tömegközlekedési eszköz igénybe vételét megnehezíti vagy lehetetlenné teszi. 
<hirdees>
A módosítás értelmében a személygépkocsi szerzési és átalakítási kérelmek új beadási határideje: 2012. szeptember 30. (a korábbi határidő 2012. május 15-e volt).

– Az ügyfelek a gépkocsi szerzési támogatás megállapítása iránti kérelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalánál (7100 Szekszárd, Szent István tér 11-13.) terjeszthetik elő a jogosultságot megalapozó dokumentumokkal együtt – mondta Jantnerné dr. Oszvald Ágnes, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője.

Azok az igénylők, akik vezetői engedéllyel rendelkeznek, önállóan, azok pedig, akiknek nincs jogosítványuk, a rendelet szerinti szállítást végző személy nyilatkozata alapján igényelhetik a támogatást. Szállítást végző személy lehet a szülő, házastárs, élettársi nyilvántartásba bejegyzett élettárs, a súlyos mozgáskorlátozott személlyel legalább egy éve közös háztartásban élő gyermek vagy testvér, illetve a súlyos mozgáskorlátozott személy személygépkocsival történő szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti önkéntes jogviszonyban végző személy.

A Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján megtalálható az új „Kérelem nyomtatvány” és a jogosultsági feltételekről, benyújtandó dokumentumokról szóló tájékoztató anyag, amelyeket folyamatosan frissítenek a jogszabályi változásoknak megfelelően. A jogosultságokról a hivatal által összehívott bizottság 2012. december 15-éig dönt.

Új és használt autóra is igényelhető támogatás

A 900 ezer forint összegű támogatás új, kézi- vagy automataváltós Suzuki SWIFT 1,2 GLX, illetve Suzuki SX4 modell, a 600 ezer forint összegű támogatás pedig típusmegkötés nélkül kérhető használt személygépkocsi megvásárlásához, a Széchenyi Bank által nyújtott finanszírozási konstrukcióban. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a támogatással – az eddigi legfeljebb négy év helyett - öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!