Közélet

2010.10.24. 15:34

Új vezető a félezer éves falak között

Az átadás-átvétel lezajlott, dr. K. Németh András a simontornyai vármúzeum új igazgatója. Elődje, Endreffyné Takács Mária, elismerésre méltó munkát végzett az elmúlt 36 évben.

Wessely Gábor

A simontornyai vármúzeum arculatát, programkínálatát Endreffyné Takács Mária alakította ki, aki 1974-től mostani nyugdíjba vonulásáig volt az intézmény igazgatója. A sokoldalú szakember mindeközben részt vett az ozorai vár régészeti kutatásában és helyreállítási munkáiban.

Simontornyán mintegy száz kiállítást szervezett, kortárs művészek alkotásaiból. Nevéhez fűződik a nyári fesztiválok lebonyolítása is. Az elmúlt 15 évben sokféle színházi produkciót láthatott a közönség a várudvaron.

Az idei nyári fesztivál kiemelt rendezvénye a Zrínyi 1566 című rock musical volt, Sasvári Sándor főszereplésével. Kicsinek bizonyult hozzá a belső terület. Színpadot és ezer fő befogadására alkalmas nézőteret a vár előtti téren ácsoltak.  

Előkészített Endreffyné több fejlesztést is. Ezek egyikeként egy interaktív bemutatóterem kialakítását tűzte ki célul. Ha megvalósul, akkor a látogató fény- és hangeffektusokkal kísért, maradandó élményt kaphat, egyebek közt a korabeli várharcokról is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Endreffyné Takács Mária 1974-től irányította a várban folyó munkát
[/caption]
A látványterv kész, a kivitelezéshez a legjobb szakemberektől kértek árajánlatokat. A lehetséges közreműködők egyike Révész Ferenc elektrotechnikai vállalkozó. Ő készítette az egri vár interaktív látványosságait is. Tapasztalatai szerint, az utóbbi öt évben, mióta Egerben működnek ezek a látványelemek, jelentősen nőtt a látogatók száma.

Egy várnál nemcsak a fejlesztéshez, a karbantartáshoz is jelentős összegek szükségesek. Simontornyán is gyakori probléma a beázás és a nyílászárók elöregedése. Hazánk legszebb korareneszánsz várkastélya sok törődést kíván.

Megőrizni az eddigi eredményeket, és fejleszteni a turistacsalogató látványosságokat. Ez a feladat vár a most hivatalba lépő új igazgatóra, dr. K. Németh Andrásra.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. K. Németh András szeptember 16-tól a vármúzeum új igazgatója
[/caption]
A 34 éves régész-muzeológus eddig a paksi múzeumban dolgozott. Ásatásokat is végzett és közművelődési programokat, kiállításokat is szervezett. Az ELTE-n régész, a Károli Gáspár Református Egyetemen történelem szakos diplomát szerzett. Szülővárosa Tamási, és most örül, hogy többéves kitérő után – amíg Szekszárdon, Tolnán és Pakson élt és dolgozott – ismét hazakerülhet.

Az már csak a hab a tortán, hogy ötszáz éves falak között töltheti a napjait. Kedvelt kutatási területe a középkor, doktori értekezését Tolna megye középkori templomaiból írta. Publikált ezen kívül egy dolgozatot az 1919-es tamási ellenforradalomról, és az 1848-as honvédsírokról.

Elődjéről a tisztelet hangján szól dr. K. Németh András. Azt mondja: egy kiválóan működtetett intézményt vesz át, és igyekszik felnőni a feladathoz. Megpróbálja majd a vár adottságait még jobban kihasználni, középkori kulturális programok és várjátékok, bajvívások rendezésével.
Persze mindez még csak ötlet szinten létezik, minden attól függ, hogy milyen pályázati források kínálkoznak a közeljövőben.

A következő kiállítás október 15-én nyílik a simontornyai várban. A Móser Zoltán fotóművész íróportréit bemutató tárlat február 20-ig lesz megtekinthető.

Fénykorát ötszáz évvel ezelőtt élte a várkastély

A vármúzeum, a középkori várkastély restaurálását követően 1975-ben nyílt meg a nagyközönség előtt. Az impozáns, 13. századi lakótorony a Sió ingoványaira épült. Első tulajdonosa a döröcskei nemzetiségbeli Salamonfia Simon alországbíró volt; később róla nevezték el a várost Simontornyának. A történelmi idők során a vár számos alkalommal cserélt gazdát. Fénykora (1508-1524) Gergellaki Buzlay Mózes, II. Ulászló főudvarmestere és főajtónállója birtoklásának idejére tehető. A régészeti kutatást 1960-tól dr. Lócsy Erzsébet, a helyreállítást dr. Horler Miklós és dr. Mendele Ferenc vezette, 1967-től.


 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!