Bulvár-celeb

3 órája

Hatalmas tudományos áttörés: álmában kommunikált két ember (videó)

Egy kaliforniai start-up cég szerint az álmok újfajta kommunikációs formát tesznek lehetővé.

MW

Alapvetően az ember tudatában van annak, hogy álmodik

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az alvásjavításra és tudatosabb álmodásra szakosodott REMspace neurotechnológiai vállalat speciálisan erre a célra kifejlesztett berendezések segítségével sikeresen késztetett két önkéntes résztvevőt olyan tudatos álmodásra, amely során sikerült üzenetet váltaniuk egymással – írja cikkében a Metropol. 

Alapvetően az ember tudatában van annak, hogy álmodik. A  tudatos álmoknak a REMspace meghatározása szerint két jellemzőjük van: „a résztvevők teljes tudatossággal rendelkeznek az élmény során”, illetve a „a résztvevő felismeri a fizikai testtől való valódi elkülönülést”. 

A fotó illusztráció!
Fotó: Shutterstock

A kutatók onnan tudták, hogy a két ember valóban kommunikált egymással, hogy a  résztvevők agyhullámait és más poliszomnográfiás adatokat követtek nyomon egy speciálisan erre a célra kifejlesztett készülékkel. Amikor az első személy a megfelelő álomállapotba került, egy szerver egy véletlenszerű szót generált, majd fülhallgatón keresztül elküldte neki. Ezután álmában megismételte a szót. Nyolc perccel később a másik kísérleti alany is tudatos álomba esett, és megkapta az elsőtől az üzenetet. Ezt megerősítette az, hogy amikor felébredt, elmondta, milyen szót kapott.

Az már csak fokozta az eredmények elképesztő voltát, hogy a két, egymással üzenetet váltó ember nem is volt egy épületben. A REMspace célja – amelyet már 2025-ben szeretne elérni –, hogy lehetővé tegye az álomban történő valós idejű kommunikációt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!