Kimenekítés

1 órája

Újabb magyar állampolgárt evakuáltak Libanonból

Sikeresen lezárult egy újabb magyar állampolgár kimenekítése Libanonból, ezúttal egy Szerbia vezette evakuációs művelet keretében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd este Budapesten.

MW

Izraeli légicsapás színhelye Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében

Forrás: MTI/AP

Fotó: Huszein Malla

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a délutáni órákban landolt Belgrádban az a mentesítő járat, amely egy magyar állampolgárt is kimenekített Libanonból.

Az érintettet a repülőtéren a magyar nagykövetség illetékes konzulja és családtagjai várták

– tudatta.

Szijjártó Péter emlékeztett rá, hogy Libanonban néhány száz magyar ember tartózkodik, közülük 233-an voltak valamilyen módon a bejrúti nagykövetség látókörében, döntő többségük életvitelszerűen él Libanonban.

Kiemelte, hogy 

a kormány már többször felajánlotta az evakuáció lehetőségét a Libanonban tartózkodó magyar állampolgárok számára, és két körben evakuációs műveletre is sor került.

Augusztus elején összesen tizennyolc embert, köztük 7 kiskorút hoztunk ki a honvédség segítségével, az előző hétvégén pedig Szlovákia közreműködésével segítettük kilenc magyar állampolgár, illetve egy családtag hazajutását

– tájékoztatott.

Miután most értesültünk róla, hogy Szerbia is menetesítő járatot indít Libanonba, ismét felajánlottuk a lehetőséget a még ott tartózkodó állampolgárainknak, akik közül egy személy jelentkezett is, hogy el akarja hagyni az országot

– tette hozzá.

„Számára a megállapodás alapján szerb barátaink helyet biztosítottak az evakuációs járaton, amely ma délután landolt Belgrádban” – folytatta.

„Mindenki eljöhetett, aki el akart, mert az evakuációra felajánlott helyek száma rendre meghaladta az ez iránt érdeklődést mutató magyar állampolgárok számát”

– szögezte le.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek arra kellene összpontosítania, hogy a közel-keleti helyzet ne eszkalálódhasson, mivel jelenleg a konfliktus továbbterjedésének irányába mutatnak a folyamatok.

A közel-keleti helyzet eszkalációja a globális biztonságra nézve súlyos és hatalmas fenyegetést jelent

– figyelmeztetett.

„Azt is szeretnénk konkrétan, hogy a libanoni embereknek ne kelljen szenvedni a közel-keleti konfliktus miatt. A libanoni emberek nem tehetnek arról, milyen terrortámadások zajlottak az elmúlt időszakban a Közel-Keleten”

– vélekedett.

„Látjuk a menekülni kényszerülő libanoni embereket. És látjuk az ottani keresztény közösség tagjait is, hogy egyre nehezebb az életük. Nekik már több szakaszban nyújtottunk humanitárius segítséget, és a jövőben is fogunk humanitárius segélyt biztosítani a keresztény közösség tagjai számára” – összegzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában