Megkérdőjelezhető eredmény

3 órája

Elemző: Magyar Péter ünnepi közvélemény-kutatása csak egy kockázatmentes hazudozás

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint erősen megkérdőjelezhető a 21 Kutatóközpont felmérése, amelyről több baloldali sajtóorgánum és elemző is ünnepelt, és amely szerint a Fidesz–KDNP még őrzi előnyét az összes megkérdezett körében, ám a biztos pártválasztóknál a Tisza Párt már megelőzi a kormánypártokat.

MW

Magyar Péter, a Tisza párt elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A Magyar Nemzet arról ír, hogy régi baloldali szakértő nevéhez fűződik a legfrissebb közvélemény-kutatás. A 21 Kutatóközpont felmérésének eredménye megkérdőjelezhető, hiszen a készítőjének baloldali kötődése mellett a kutatás online módszertana is erősen torzíthat.

A cikk arról ír, hogy a közvélemény-kutatás készítője Róna Dániel mindig is a baloldal szakértője volt, korábban Botka László egykori MSZP- s szegedi polgármesternek, illetve a Párbeszédnek, a Momentumnak és Márki-Zay Péter bukott miniszterelnök-jelöltnek is dolgozott – írja a lap. Hozzáteszik, az sem mellékes körülmény, hogy a 21 Kutatóközpontnak is jutott a guruló dollárokból, a cég honlapján támogatóként szerepel az Action for Democracy nevű ngo, amely a 2022-es választások előtt – jórészt Soros Györgytől származó – több milliárdos támogatást adott a baloldali ellenzék kampányára. 

A kétes eredményt mutató közvélemény-kutatáseredményére reagált a Facebookon közzétett bejegyzésében Deák Dániel. 

A baloldali kutatók a 2022-es választás előtt is kihoztak már olyan számokat, amelyek szerint az ellenzék vezet. Erre hivatkozva volt is nagy lelkesedés a baloldalon, majd jött az igazság pillanata, a választáson toronymagasan a Fidesz győzött

 – emlékeztetett a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A közvélemény-kutatás eredménye erősen megkérdőjelezhető a módszertan miatt, hiszen csak online kérdezték meg az embereket, ami eleve torzít, és nem biztosítja a reprezentativitáshoz szükséges feltételeket, vagyis nem tudni, hogy a kutatás mennyiben feleltethető meg a valós társadalmi folyamatoknak.

A reménykeltés eszközeként felhasznált balos kutatók részéről ez a hazudozás a választásoktól távol eső időszakokban viszonylag kockázatmentes, hiszen később azt tudják majd mondani, hogy a kampányidőszakban alapjaiban megváltozott az emberek véleménye

– mutatott rá bejegyzésében Deák Dániel.

 

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában