Berlini csúcs

4 órája

Orbán Viktor a szerb miniszterelnökkel tárgyalt

A kormányfő a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján vesz részt a német fővárosban.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Milos Vucevic szerb kormányfő találkozója Berlinben 2024. október 14-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Berlinben megbeszélést folytatott Milos Vucevic szerb kormányfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A tárgyaláson a közlekedési kapcsolatok fejlesztéséről és Szerbia EU-integrációjáról volt szó.

A német kancellár szerint sikeres a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának előkészítése

Sikerként könyvelte el a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozásának az előkészítését szolgáló tízéves berlini folyamat eddigi eredményeit Olaf Scholz német kancellár Szerbia, Koszovó, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia állam- illetve kormányfőivel Berlinben tartott csúcstalálkozó kezdetén.

„Az Európai Unió csak akkor teljes, ha a Nyugat-Balkán is része lesz” – szögezte le beszédében a német kancellár. „Sikerült megteremtenünk valamit, amit én Berlin szellemének neveznék” – tette hozzá.

A kancellár a berlini folyamat elmúlt tíz évének konkrét sikereiként említette a hat ország közötti mobilitás javítását célzó számos megállapodást, a roamingdíjak csökkentését, a diákcserét és a megújuló energiák használatát elősegítő regionális klímapartnerséget.

SCHOLZ, Olaf
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján Berlinben 2024. október 14-én
Fotó: Michael Kappeler / Forrás: MTI/AP/DPA pool

Külön sikerként említette Scholz a hat ország közötti CEFTA közép-európai szabadkereskedelmi megállapodás működését akadályozó ellentétek feloldását német közvetítéssel. „Ez nem kevesebb, mint áttörés volt a regionális együttműködésben” – mondta Scholz.

A mostani csúcstalálkozó napirendjén egyebek között a közös regionális piacra vonatkozó cselekvési terv és a felsőoktatáshoz való hozzáférésről szóló új mobilitási megállapodás aláírása szerepel.

A folyamatot 2014-ben kezdeményezték Angela Merkel akkori kancellár vezetésével. Azóta évente tartanak csúcstalálkozókat. Az EU már 2023-ban ígéretet tett a hat nyugat-balkáni ország felvételére az uniós tagok sorába.

Mozgalmas nap vár Orbán Viktorra

Mozgalmas nap Berlinben. Előbb Balkán-csúcstalálkozó, utána megbeszélés Scholz kancellárral, majd interjú. 20:45-ig végeznünk kell!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán.

Megírtuk: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján.

Magyarországot nyugat-balkáni befolyására és a magyar EU-elnökségre tekintettel hívták meg ismét a csúcstalálkozóra.

A Berlini Folyamatot Németország 2014-ben indította útjára azzal a céllal, hogy az uniós bővítést is elősegítve megerősítsék a nyugat-balkáni régió országai közötti együttműködést, fenntartsák az integrációs folyamat dinamikáját, továbbá elejét vegyék a térségben erősödő eurószkepticizmusnak.

A magyar miniszterelnök hétfőn kétoldalú tárgyalásokat is folytat a csúcstalálkozón részt vevő több állam vezetőjével.

Videón, ahogy Olaf Scholz szívélyesen fogadja Orbán Viktort:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában