Szekszárdi Törvényszék

2 órája

Tagadja a pincehelyi férfi, hogy speedet akart volna készíteni a külföldről behozott amfetaminolajból

A vád szerint speedet akart előállítani egy pincehelyi férfi abból az amfetaminolajból, amelyet külföldről hozott be. Mindezzel busás bevételre tehetett volna szert, de a rendőrök rajta ütöttek. A férfi hétfőn állt a Szekszárdi Törvényszék elé.

Révészné Hanol Erzsébet

Bíróság elé állt az 45 éves pincehelyi férfi, aki a vád szerint külföldön megszerzett amfetaminolajból akart kereskedelmi célból nagy mennyiségű kábítószert készíteni. A Szekszárdi Törvényszéken hétfőn tartottak az ügyben előkészítő ülést, amelyen a vádlott nem ismerte el bűnösségét, és a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le.

Nem ismerte el bűnösségét a kábítószer-kereskedelemmel vádolt pincehelyi férfi
Fotó: Makovics Kornél

Pincehelyi otthonánál ütöttek rajta

A vádirat szerint a férfi egy bérelt személygépkocsival külföldre utazott, hogy kábítószer készítéséhez szükséges alapanyagot, amfetaminolajat szerezzen be, és abból „speed” vagy „spuri” néven ismert kábítószert akart előállítani. A rendőrök 2023. május 26-án hajnalban pincehelyi otthonában ütöttek rajta a férfin, amikor éppen hazaért. 

A nyomozó hatóság ezután kutatást tartott a személygépkocsiban, valamint a vádlott lakóházában, amelyek során kábítószereket, kábítószerrel szennyezett, illetve kábítószer előállításához használatos anyaggal szennyezett tárgyakat, eszközöket foglalt le. A vádlott az amfetaminolajból a lakóhelyén lefoglalt sóképző, hígító és oldószer anyagok felhasználásával – a hígítás mértékétől függően – akár 90 kilogramm tömegű feketepiaci készítményt, „speedet” is előállíthatott volna, amelynek értékesítésével akár közel 270 millió forint bevételre tehetett volna szert.

A vádirat bizonyos pontjait vitatja a vádlott

A bíró tételesen végig kérdezte a vádlottól, hogy a vádirat mely elemeit vitatja. A férfi azt, hogy mit és milyen mennyiségben találtak az autóban, illetve az otthonában, nem vitatta, ahogy azt sem, hogy kokaint mutattak ki a vizeletéből, és az autó bérlését sem tagadta. Azzal azonban nem értett egyet, hogy kábítószer előállítására és értékesítésére készült volna.

Az ügyben novemberben várható ítélet
Fotó: Makovics Kornél

Kérte, hogy tanúként hallgassák meg a történtek idején nála dolgozó festőt, mert a kutatás során többek között az ő munkavégzéséhez vásárolt hígítót találták meg. A bíróság novemberre tűzött ki tárgyalási napot, akkor igazságügyi vegyész és igazságügyi toxikológus szakértőt is meghallgatnak, és ítélethirdetés is várható.

A jelenleg is letartóztatásban lévő, speciális bűnismétlő vádlottal szemben az ügyészség 11 év fegyházbüntetés, 10 év közügyektől eltiltás, valamint 1.250.000 forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a Szekszárdi Törvényszéknél.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában