2018.04.13. 20:00
Rozéja a legmagasabb pontszámmal győzött az országos versenyen
SynVino díjat kapott a nívós Syngenta Országos Borversenyen a bölcskei Tomilik Pincészet rozéja, fehérbora pedig éppen csak lemaradva a legrangosabb díjról, nagyaranyat.
Az ország minden borvidéke felvonultatta borai legjavát idén is a Syngenta Országos Borversenyen. Négy kategóriában 539 minta került a szakértők elé. A bölcskei Tomolik Pincészet 2017-es Sauvignon Blanc-ját fehérbor kategóriában második helyre rangsorolták, ami egy nagyaranyat jelentett, a 2017-es Cabernet Rozé pedig ennél is jobban szerepelt, a legmagasabb pontszámmal kiérdemelte a SynVino díjat. A Tomolik Pincészet még két aranyéremmel gazdagodott a versenyen.
Rekordszámú nevezés érkezett fehér, rozé, vörös és tokaji kategóriában az idei Syngenta versenyre. A Tolna megyei borok kiemelkedően szerepeltek. A tokaji Tokajicum Borház, a badacsonyi Varga Pincészet mellett a szekszárdi Schieber Pincészet és a Tolnai Borvidékhez tartozó bölcskei Tomolik Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot, és kapta a SynVino-díjakat.
– Az idei borversenyre rendkívül magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kóstolhattunk, amelyek még szép eredményt érnek el a jövőben – értékelt a borverseny elnöke, dr. Janky Ferenc, nyugalmazott egyetemi docens.
– Jó bor a szőlőben születik – vallja Tomolik János, aki saját bevallása szerint körülbelül 15 éve „genetikai kódoltság miatt kezdett el szőlővel, borral foglalkozni, szinte minden mást háttérbe szorítva”, annak ellenére, hogy gyerekkorában még a pincehegyre sem szívesen ment fel. Mostanra szépen rendbe hozta a családi pincét és módszeresen építi, fejleszti pincészetét. Habár mindenféle bort készít, legjobban a fehér- és a rozéborokat kedveli. Egyébként igény is ezekre van, főként a fiatalok körében, akik szívesebben fogyasztják a gyümölcsös borokat.
– Nem tudok már évről évre annyi rozét készíteni, hogy kitartson a következőig – árulta el. Mint mondta, éppen ezért folyamatos a telepítés, hiszen az a cél, hogy az összes szőlőt maguk termeljék. A jó alapanyag fontos, de nem elég, megfelelő technológia is kell a jó borhoz, irányított erjesztés, hűtés, szakmai odafigyelés nélkül nem kerül jó rozé a palackokba.
Tomolik János azt mondja, a Tolnai Borvidék északi bástyáján, csodálatos területen termelik a szőlőt. A pincehegyről hasonló elfogultsággal beszél. Azt mondja, páratlan adottságai vannak. Közel négyszáz présház van a pincefaluban, és szépen formálódik itt a borkultúra, amit nem szabad veszni hagyni.
– Mi, borászok mindent megteszünk azért, hogy ez megmaradjon, a megüresedett présházakat fiatalok vegyék át – fogalmazott. Hozzátette, a munka nehéz, de csodálatos érzés az, amikor saját munkája gyümölcsét megkóstolhatja.