mezőgazdaság

2018.11.04. 09:30

Védekezni kell a mezei pockok ellen

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Szárazság van, több mint egy hónapja jelentős mennyiségű csapadék nem esett a megyében. Többek között ez is lehet az oka annak, hogy a mezei pocok elszaporodása a mezőgazdasági területeken vis maior helyzetet teremtett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB felhasználására. A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő. A védekezés módjának megválasztásakor követni kell az integrált növényvédelem elvét: nemcsak növényvédő szeres, csalétkes védekezésre kell gondolni, de a megfelelő mélységű talajművelés, ragadozó madarak számára kihelyezett ülőfák nagy segítséget jelentenek a túlnépesedés megelőzésében.

A Redentin 75RB rágcsálóirtó használati engedélye csak a fertőzéssel érintett megyékre vonatkozik, így Tolnára is, ahol észlelhető a rágcsálóállományok számottevő, gócos felszaporodása egyes szántóföldi, kertészeti kultúrákban.

A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét, hogy haladéktalanul kezdjék meg a felmérést. A növényvédelmi hatóság javasolja továbbá, hogy a felmérésre ne csak a jelenleg veszélyeztetett területeken, hanem azokon a táblákon is kerüljön sor, ahol tavaly nem volt mezeipocok-kártétel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!