növényvédelem

2019.06.22. 18:10

Most kell védekezni a kabóca ellen

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése és károsítása a megye két borvidékén. A lárvák jelenleg L2-es fokozatúak. A következő fejlődési fokozattól kezdve már fertőzőképesek lesznek. Ez a napokban várható.

A rendkívül veszélyes betegség terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel, mondta dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére – mely a napokban tart már – vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik.

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható.

Jó hír a megyei szőlőtermelőknek, hogy a növényegészségügyi megelőzés, illetve a növényegészségügyi felszámolás támogatása igénybevételéhez a szőlő adott évi növényvédőszeres kezelését követően, de legkésőbb augusztus 15-ig kifizetési kérelmet lehet benyújtani az Állam Kincstárhoz.

A kérelem alapján a védekezési időszakban a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédőszer vételárához vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni. A tárgyévben csak egy kifizetési kérelem nyújtható be, amiben a növényegészségügyi megelőzés és a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!