földtulajdon

2020.06.28. 13:00

Folytatódik az osztatlan földek kimérése

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Végleg megoldhatja az osztatlan közös földtulajdon intézményéből keletkező problémákat az Agrárminisztérium törvényjavaslata. Ha az Országgyűlés is jóváhagyja a jogszabályt, 2021. januártól nagy számban indíthatják meg az eljárásokat a földhivatalok. A tárca reményei szerint minden parcellára jut majd legalább egy tulajdonostárs, aki érdekelt a teljes tábla megszerzésében, számolt be róla a magro.hu.

Tolna megyében több ezer embert és húszezer hektárnyi földterületet érint az osztatlan föld, míg országosan három és fél millió tulajdonost és nagyjából 2,4 millió hektárt.

Az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó program 2014-2015 óta létezik, és mintegy ötvenötezer helyrajzi számot érintő ingyenes állami kimérést takar. A tárca a program tapasztalatait is felhasználva alkotta meg az új szabályozást, amely stabil jogi alapot teremt ahhoz, hogy egy több évtizedes problémától végleg megszabaduljon a magyar mezőgazdaság. A tervek szerint a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek ősszel készülnek el. A helyettes államtitkár úgy véli, hogy az új eljárások bevezetése garanciát jelent arra, hogy végre tényleg megoldódjon az osztatlanok ügye.

Annál is inkább, mert ez a fajta földtulajdon gyakran akadályozza a terület mezőgazdasági hasznosítását. Az egyik legnagyobb változást az jelenti, míg korábban a megosztáshoz a tulajdonostársak százszázalékos egyez­ségére volt szükség, az új szabályozásnak köszönhetően elég lesz az ötvenszázalékos tulajdoni hányad, plusz egy fő beleegyezése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!