Rossz szériájuk van

2024.06.29. 07:30

A méhészek már csak a napraforgóban bíznak

Túl vannak a méhészek a hársfa virágzásán is, már csak a napraforgó van hátra. Az eredmény vegyes.

Mauthner Ilona

Az idei év aligha lesz a magyar méhészek kedvence, bár ezt a megelőző esztendőkről is el lehetett mondani. A jelek szerint azonban idén se tört meg a rossz széria, ami egyrészt az időjárásból, másrészt pedig az európai mézpiac helyzetéből fakadt. A múlt év végén sokáig tartó és meleg őszben volt része Magyarországnak, amire aztán enyhe és csapadékos tél jött. 

A méhészek abban bíznak, a napraforgó majd jó mézet ad
A méhészek abban bíznak, a napraforgó majd jó mézet ad
Fotó: gettyimages

A szakemberek elmondása szerint idén lényegében már januárban elkezdődött a méhészeti szezon, a hamar berobbanó, tavaszias időjárás pedig korábban sose látott időszakot eredményezett. 

Idén sem tört meg a méhészek rossz szériája

A méz felvásárlási ára továbbra is gond

A természet a korai tavasz óta több héttel önmaga előtt jár. Ebből következően a növények virágzása is előbb indult be, mint általában, és - néhány esetben - hamarabb be is fejeződött. Ez pedig a szántóföldi növénytermesztők és gyümölcstermelők mellett a méhészek számára is komoly kihívást és problémát jelentett. A repce rendkívül rosszul mézelt idén, az akácról pedig csak az ország középső és északi részében tudtak nektárt gyűjteni a méhek. A fajtamézek – facélia, hárs, galagonya – tekintetében is óriási eltérések figyelhetők meg az ország egyes részein, írta az Agrarszektor.hu Tetézi a gondokat, hogy a felvásárlás problémája továbbra sem oldódott meg. Sokan már csak a napraforgóban bíznak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában