Szárazság, gyors érés és lisztharmat

2024.08.10. 12:58

Szeptember elején már a kékfrankost is szedni kell

Sajnos továbbra sem érkezett számottevő csapadék az elmúlt héten a szekszárdi borvidékre. Maradt a meleg időjárás, bár néhány napra kissé mérséklődött a kánikula.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Szárazság, kényszerérés a szőlőben

Elsősorban azokon a napokon lett kedvezőbb a nappali hőmérséklet, amikor némi csapadék esett. A páratartalom átlaga 48-65 százalék között változott az elmúlt héten. Az átlag hőmérséklet 24-25 fok között alakult. A hajnalok most a kedvező 14-15 Celsius fokig hűlnek, nappal 30-36 fokra melegszik a levegő, ami jó lehetne a szőlőnek, de ilyen előzmények után, ami az elmúlt egy hónapban történt, nem segíti ez az időjárás szőlőt. Ráadásul még legalább 2 hétig tartó száraz, meleg periódus következhet, kánikulával. - mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Ahol esett az eső, ott van peronoszpóra

Az országban nem mindenhol ilyen a helyzet, Zalában például közel 30 milliméternyi csapadék esett, az ottani szőlőkben a peronoszpóra erősen elindult, mellette a szürkepenészes fürtök aránya is megnövekedett.

A lisztharmat a levelek védettebb, fonáki részén, hálózatos mintázatú, világosbarna színű telepeket hoz létre. Nézzék át az ültetvényeket. A betegség erősen csökkentheti az amúgy is nehéz helyzetben lévő asszimilációs felületet. A csökkent lombozati aktivitás miatt a kényszerérés még az eddigieknél is fokozottabb lehet.

A peronoszpóra Tolnában továbbra sem észlelhető új tünetekkel a tőkéken.

A mustfokok már kiválóak, a savak csökkennek

Az érett csemegeszőlőknél a fogyasztás során érezni a nagyon édes ízt, a magas cukortartalmat és a csökkent savtartalmat. A fehér csemegeszőlők közül több már megérett, fogyasztható. A kékfrankos, mint alapfajta, gyorsan színesedik. A korai fehér fajtákat folyamatosan szüretelik a gazdák.

Próbaméréseink szerint a csemegeszőlők (pl. Cardinal) 19,5 mustfokosak, a kékfrankosok 18 mustfokosak, a merlot jelenleg 16,7 mustfokos. Ha ilyen marad az időjárás a kékfrankos 3 hét múlva, szeptember első napjaira vagy még annál is előbb elérheti a 21 mustfokot, amikor szedésre érett lesz. A savak bomlása miatt a Kékfrankost az idei évben szeptember első napjaiban szedni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában