Felmentő ítélet

44 perce

Belehalt sérüléseibe a Hőgyészen elgázolt férfi, felmentette a bíróság az idős sofőrt

Felmentette a bíróság az idős férfit, aki elgázolt egy embert Hőgyészen 2022 novemberében.

Révészné Hanol Erzsébet

A sofőr Hőgyészen ütött el autójával egy útszélén gyalogló idős férfit, aki ennek következtében életét vesztette (Illusztráció: Shutterstock)

Felmentették a halált okozó közúti baleset okozása vétségének vádja alól azt az idős férfit, aki 2022 őszén Hőgyészen ütött el autójával egy útszélén gyalogló férfit, aki ennek következtében életét vesztette. A Tamási Járásbíróságon szerdán tárgyalták az ügyet.

Dr. Bajusz János sajtótitkár úgy tájékoztatott, hogy a hetvenes évei elején járó vádlott 2022. november 26-án este, éjszakai látási viszonyok között közlekedett autójával Hőgyész lakott területén belül. Szakály irányából Szekszárd felé tartott működő közvilágítással ellátott, nedves felületű aszfalt burkolatú úttesten, gyér forgalmi viszonyok mellett. Ennek során figyelmetlensége miatt későn észlelte a vele szemben, a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sáv szélén haladó, fekete színű nadrágot és fekete színű kabátot viselő 75 éves gyalogost. A személygépkocsi lökhárítójával és jobb első sárvédőjével, valamint jobb oldali külső visszapillantó tükrével nekiütközött, és elsodorta. A sértett az úttest menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávját szegélyező útpadkára esett.

A balesettel érintett útszakaszon a megengedett legnagyobb haladási sebesség 60 kilométer/óra, a vádlott által vezetett személygépkocsi ütközés előtti haladási és ütközési sebessége 50-51 kilométer/órában határozható meg. Az éjszakai látási viszonyok között, működő közvilágítás mellett, a nedves felületű aszfalt burkolatú úttesten sötét ruházatban haladó sértett – a vádhatóság utóbb nem igazolt álláspontja szerint – 64 méter távolságból észlelhető volt a vádlott számára. Intenzív lassító fékezéssel, 48-50 méteren belül a jármű az ütközési pont előtt megállítható lett volna, vagyis az ütközést el lehetett volna kerülni.

A baleset következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, többek között jobb oldali halántékcsont törését, jobb oldali járomív törését, jobb oldali középső koponyaalapi törést, keményburok alatti vérzést, illetve jobb oldali III-IX bordák haránttöréseit, jobb oldali szárkapocscsont kétszeri haránt-, és ferdetöréseit, a jobb sípcsont bokaízületi végének peremtörését szenvedte el. Kórházi kezelése során 2022. december 8-én életét vesztette. Az elszenvedett közlekedési baleset és a halálos eredmény között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A járásbíróság a szakértői vizsgálatra is kiterjedő, illetve bizonyítási kísérletet magában foglaló bizonyítási eljárás során arra a következtetésre jutott, hogy – a vádiratban foglaltak ellenére – nem volt objektív módon pontosan megállapítható az, hogy a láthatósági mellényt nem viselő, sötét ruházatú sértett az adott látási viszonyok mellett hány méterről volt látható a járművezető számára, így az sem, hogy féktávolságon belül vagy kívül volt-e csak észlelhető. Utóbbi esetben a közlekedési szabály megsértése nem állapítható meg. Tekintettel arra, hogy a kétséget kizáróan nem bizonyított tényt nem lehet a vádlott terhére róni, illetve a leírt körülmények megfelelő bizonyítottságának hiánya okán a bíróság a terhelt felmentéséről határozott.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fent a nyilatkozattételre, a vádlott és a védő tudomásul vette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában