Jogerős ítélet született a Tamás Réka halálát okozó sofőr ügyében (galéria és videó)

Három év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a Szekszárdi Törvényszék azt a fiatal férfit, aki 2021 nyarán felelőtlenül vezetve balesetet okozott. A tragédiában meghalt a 17 éves Tamás Réka, és két másik lány súlyos sérülést szenvedett.

Révészné Hanol Erzsébet

Jogerős ítélet született a Tamás Réka halálát okozó sofőr ügyében

Fotó: Kiss Albert

Másodfokon befejeződött annak a fiatal férfinek a büntető eljárása, akit az elsőfokon eljáró Szekszárdi Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondott ki bűnösnek. A Szekszárdi Törvényszéken szerdán tárgyalták az ügyet, mivel az első fokú ítéletet követően a vádhatóság súlyosítás, míg a védelem enyhítés miatt nyújtott be fellebbezést.

Ahogy korábban már írtuk, a vádlott és barátja 2021. június 16-án Bonyhádon autóztak a vádlott által vezetett, lejárt műszaki érvényességű személygépjárművel. A városban tartózkodó két kiskorú sértett leintette a fekete BMW-t, és arra kérték a vádlottat, hogy vigye el őket és a velük lévő harmadik lányt Szekszárdra.

A szekszárdi Tamás Réka a helyszínen életét vesztette

A fiatal férfi ebbe belegyezett, így mindhárman beültek a gépjármű hátsó üléseire, a biztonsági övet azonban egyikük sem kapcsolta be. A vádlott az 56-os számú főúton Szekszárd felé haladt, Várdomb lakott területét elhagyva a megengedett 90 kilométer/óra helyett minimum 110-120 kilométer/órás sebességgel közlekedett, amikor egy kettős útkanyarulatban a nagy sebessége miatt átsodródott a szemközti forgalmi sávba, majd letért az úttest melletti füves vízelvezető árokba, ahol nekicsapódott egy betonhídnak. A baleset következtében a bal hátsó ülésen helyet foglaló 17 éves lány, Tamás Réka olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A másik két lány és a biztonsági övet szintén nem használó vádlott súlyoson, a jobb első ülésen utazó, biztonsági övet használó férfi pedig könnyebben sérült.

Az öt fiatal 120-szal csapódott be az úttest melletti füves vízelvezető árokba (Archív fotó: TMKI)

Perbeszédében Tillné dr. Lozsányi Ildikó ügyész kifejtette, hogy indokoltnak tartja a négy év fogház büntetést. A vádlottat az sem tartotta vissza a vezetéstől, hogy már 19 közlekedési büntető pontja volt, nem ülhetett volna volán mögé, ám az erről szóló határozatot a baleset idején még nem kapta kézhez. Felelőtlen közlekedési magatartást tanúsított, a körforgalomban driftelt, a megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedett. A tragédia idején mindössze 21 éves volt, alig pár éve rendelkezett jogosítvánnyal, sem kellő tapasztalata nem volt, illetve a személyisége sem volt kellően érett ahhoz, hogy vezetői engedélye legyen. A fiatalember a januári előkészítő ülésen ismertetett szakértői vélemény alapján nem rendelkezik azokkal a pszichológia jellemzőkkel, amelyekre a biztonságos közlekedéshez szükség van.

Szabó Tamás, a vádlott védője megtorló jellegűnek nevezte az ügyészség által javasolt négy év fogház büntetést. Szerinte enyhtő körülményként kell figyelembe venni, hogy védence fiatal felnőtt, aki a baleset következtében maga is maradandó sérülést szenvedett. Arról is beszélt, hogy a sértettek korábban látták, hogy az autó sofőrje nagy sebességgel közlekedik a városban, ennek ellenére leintették, beültek az autóba, illetve nem szóltak neki, hogy túlmentek az úti célként megjelölt Szekszárdon és a közösségi médiát is megjárt videó tanúsága szerint élvezték a sebességet, biztatták a sofőrt.

Az utolsó szó jogán bocsánatot kért a vádlott

A vádlott, aki a januári előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a sértettektől és minden hozzátartozótól. Mint mondta, ha tehetné, visszacsinálná a történteket.

A tárgyalást és dr. Kovács János Zoltán, a bírói tanács elnökének ítélethirdetését nemcsak az érintettek hallgatták végig, hanem a Nyitott bíróság programnak köszönhetően jelenlévő középiskolás diákok is. A Szekszárdi Törvényszék közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és az elsőfokon eljáró Szekszárdi Járásbíróság ítéletét helybenhagyva három év fogház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Indoklásában a bíró kiemelte, hogy a férfi vezetési magatartásával kirívóan magas veszélyt jelentett a közlekedés többi résztvevőjére. Kitért arra is, hogy nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni az utasok magatartását, de az nem éri el a közrehatás szintjét. Ugyanakkor nem találtak olyan körülményt, amely enyhítést indokolna, de a súlyosítás sem szükséges. Az ítélet jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában