Telefonos adathalászat

4 órája

Kámforrá vált ötmillió forint – Hogyan kerülhetők el az online csalások?

Néhány egyszerű szabály betartásával megvédhetjük magunkat a bűnözőktől.Az online csalások és a telefonos adathalászat egyre több áldozatot szed, de megfelelő tudatossággal és elővigyázatossággal elkerülhetők a csalók csapdái. Az óvatosság és a józan ész mindig jó tanácsadók.

Balogh Éva

Napjainkban egyre többen intézik pénzügyeiket interneten, okostelefonnal vagy akár okosórával, ám ezzel együtt nő a kockázata annak, hogy valaki bűnözők áldozatává válik. Szerencsére néhány alapvető szabály betartásával az online csalások elkerülhetőek. A csalók kifinomult módszerekkel dolgoznak, és gyakran bankszámlához, személyes adatokhoz férnek hozzá, megtévesztő hívásokkal és üzenetekkel. Nemrégiben egy tolnai nő ötmillió forintját csalták ki. A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság számos ilyen esettel találkozik, és folyamatosan figyelmeztet arra, hogy a gyanútlan áldozatok könnyen online csalás áldozatává válhatnak.

online csalások
Online csalások ellen véd a kiberpajzs (fotó illusztráció: getty images)

Az említett tolnai asszonyt előbb egy magát banki alkalmazottnak kiadó férfi, majd egy „nyomozóként” bemutatkozó nő hívta fel. Azt állították, hogy ismeretlenek háromszor próbáltak 90 ezer forintot átutalni a számlájáról, de a rendőrség már a tettesek nyomában van. A csalók arra kérték a nőt, hogy telepítse a Supremo Mobile Assist nevű alkalmazást, amely lehetővé teszi a távoli hozzáférést. A nő csak későn vette észre, hogy ez csapda volt – mire észbe kapott, a számlájáról közel ötmillió forint tűnt el.

Egy másik esetben egy Tolna vármegyei nő két alkalommal utalt pénzt egy „amerikai katonának", akivel online ismerkedett meg. A nő azt hitte, egy csomag átvétele miatt fizetett vámot, amit a férfi küldött neki, aki később további összegeket kért tőle, míg végül rájött, hogy átverték. A „romantikus csalások” gyakoriak, ahol a csalók romantikus történetekkel, hazaköltözés ígéretével próbálják megszerezni az áldozatok bizalmát és pénzét. Megváltozott a bizalom fogalma, amely főként az internetes kommunikációra jellemző. Aki még a digitalizáció nélküli világba született, most át kell gondolja, hogy kiben bízik meg és hogy aki egy online felületen kapcsolatba lép vele, valójában tényleg azonos-e azzal, mint akinek önmagát mondja. Az interneten könnyű elrejtőzni különböző álprofilok mögé. Az interneten és közösségi médiában több olyan oldal van, ami az álprofilok és hamis fotók közzétételével próbál segíteni. 

Mit tehetünk a online csalások elkerülésére?

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, Huszti Gábor r. alezredes is hangsúlyozza, hogy soha nem szabad adatokat kiadni telefonon, és semmiképpen sem szabad távoli hozzáférést biztosító alkalmazásokat telepíteni a hívók utasítására. „A csalók megtévesztő módon arra buzdítanak, hogy az áldozatok minél gyorsabban cselekedjenek, és ne gondolkodjanak a következményeken” – figyelmeztet a rendőr alezredes. Az ilyen hívások során alkalmazott pszichológiai nyomás célja, hogy az áldozatok pánikba essenek, így engedelmeskednek a csalók utasításainak.

internetes csalások
Az idősebb korosztályt fenyegetik a „romantikus csalók” (fotó: police.hu)

 

Mi a teendő, ha áldozattá váltunk?

Huszti Gábor r. alezredes tanácsa szerint, ha valaki már áldozattá vált, azonnal értesíteni kell a bankot és feljelentést kell tenni a rendőrségen. „A gyors cselekvés kulcsfontosságú, hiszen minél előbb jelentik be a csalást, annál nagyobb az esély arra, hogy a pénz még visszaszerezhető.” – tette hozzá az alezredes. Az online tér veszélyes lehet, de megfelelő tudatossággal és elővigyázatossággal elkerülhetők a csalók csapdái. Az óvatosság és a józan ész mindig jó tanácsadók.

Hogyan védekezzünk?

  • Ne adjunk meg személyes vagy banki adatokat telefonon! A bankok soha nem kérik, hogy telefonon keresztül adjunk meg PIN kódokat vagy telepítsünk távoli hozzáférést biztosító programokat.
  • Legyünk gyanakvóak a hívások és üzenetek kapcsán! Ha valaki gyanús tranzakciókra hivatkozik, szakítsuk meg a hívást, és közvetlenül a bankunk hivatalos számán érdeklődjünk.
  • Ne telepítsük ismeretlen programokat! 
  • Figyeljünk a gyanús jelekre! Ha egy történet túl szép, hogy igaz legyen – például váratlan örökség vagy romantikus ajánlat – csalásról van szó.
  • Tájékozódjunk az online biztonsági intézkedésekről! A www.kiberpajzs.hu olyan felület, ahol naprakész információkat lehet olvasni a küldönböző csalásokról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában