támogatás

2018.03.09. 12:30

Felszerelést kaptak az önkéntes tűzoltók

Mauthner Ilona, fotó: archív fotó

Régen nagy hagyománya volt a településen az önkéntes tűzoltó tevékenységnek, majd hosszú szünet következett, végül két évvel ezelőtt sikerült újjáéleszteni – mondta Téli Róbert, a helyi önkéntes tűzoltók parancsnoka. Most éppen egy kisebb ünnepségre készülnek, hiszen március 16-án osztják ki azokat a felszereléseket – tűzoltó ruhákat, csizmákat –, melyeket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól kaptak.

Jelenleg harminckét tagja van a gyönki önkéntes tűzoltóságnak. Főleg középkorú férfiak jelentkeztek, de hölgyek is vannak.

Téli Róbert elmondta, mentőcsoportként is működnek, tekintve, hogy 2016 végén ezt a képesítést is megszerezték. Az elmúlt két évben kétszer riasztották őket. A téli zord időben, a forgalmas útra dőlt ki egy fa, amit először feldaraboltak, majd letakarították az utat. Ezen kívül egy kerti tűznél oltottak. A hivatásos tűzoltókat egyik esetben sem kellett riasztani. 

Téli Róbert arról is beszélt, hogy a helyi szervezetet is bekapcsolták az értesítési rendszerbe, így bármikor riaszthatók. A körzeti megbízottal és az önkormányzattal való együttműködést is kiválónak nevezte. Ez utóbbi támogatására is mindig számíthatnak. Kaptak például egy épületet, ahol rendszeresen találkoznak, akkor is, ha éppen nincs riasztásuk. Nagyon fontos, hogy az önkéntesek összetartsanak, gyakoroljanak akkor is, amikor éppen nincs riasztásuk, mondta Téli Róbert.

Van egy régi, de jól működő autójuk és tűzoltó fecskendőjük, amivel a beavatkozásokat helyben elvégezhetik. Tavaly tizenhét önkéntes végezte el a negyven órás tanfolyamot, és tette le az alapvizsgát. Gyakran vonulnak fel a helyi és a környező falunapokon is, a gyerekek nagy örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában