könyvbemutató

2018.04.01. 13:00

Emléket állít a könyv egy tragikus időszaknak

Várhatóan június elején, a könyvhéten jelenik meg Gutai István új kötete Kocsikerék a nyakcsigolyán címmel.

Wessely Gábor

A paksi szerző a tolnai könyvtárban tartott előzetes könyvbemutatót, a keresztény értelmiségiek meghívásának eleget téve. A szemelvények egy részét felesége olvasta fel.

Mintegy húsz visszaemlékezés kap helyet a leendő kiadványban, részint kuláknak minősített, meghurcolt, kifosztott személyek szólalnak meg, részint olyanok, akiket nem tudtak téeszekbe kényszeríteni. A többség sárpilisi – ez Gutai István szülőfaluja –, de vannak szekszárdi alanyok és egy tamási is. A történések 1950 körüliek. (A kuláküldözés Rákosi Mátyás 1948. augusztus 20-ai kecskeméti beszédével kezdődött.)

A tolnai könyvbemutatón idézte a szerző Für Lajos történész-politikust, aki szerint ez az időszak a földosztás és földfosztás kora volt Magyarországon. Először a nagybirtokokat feldarabolták és kiosztották a parasztoknak, aztán a szorgalmasabbakat kuláknak kikiáltva megfosztották vagyonuktól, a többieket pedig téeszekbe kényszerítették. A parasztság módszeres felszámolásának tanúi beszélik el a velük, illetve szüleikkel, nagyszüleikkel történteket.

Helyenként több generációt is megszólaltat az író, bemutatva sorsukon keresztül, hogyan lett mára semmivé a földműves réteg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában