mezőőrök

2019.03.10. 07:00

A puszta jelenlétük is visszatartó erejű

A megyében az önkormányzatok többsége – takarékossági okokból – nem foglalkoztat mezőőrt, pedig a puszta jelenlétük is visszatartó erejű. Elsősorban a tolvajok és az illegális szemétlerakás ad nekik munkát.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A mezőőrök feladata, hogy járják a környéket, őrizzék a mezőgazdasági földeket, figyeljék a földutak, szurdikok, völgyek állapotát, ha vadkárt, vagy bármilyen más jellegű problémát észlelnek, a tulajdonosnak, az önkormányzatnak vagy a rendőrségnek jelezzék. A felszereltséghez tartozik a sörétes puska is, de ezt csak a kártevők riasztására, illetve önvédelemre lehet használni.

Nincs két egyforma nap a mezőőrök életében. Már ahol vannak mezőőrök, ugyanis a legtöbb településen megszüntették ezt a munkakört, hogy ezzel is spóroljanak. Ahol vannak polgárőrök, ott ők ellenőrzik, védik a település nyugalmát.

Szekszárdon hárman dolgoznak. Előre meghatározott területi beosztás szerint látják el a feladataikat. Jakab Ottó a város déli részén, a Csatári ároktól egészen Görögszóig terjedő területet, Molnár István a Parászta-pataktól északra, észak-nyugatra található területeket, egészen Hidaspetréig, míg Scheidler Antal a két körzet között elhelyezkedő területeket ellenőrzi.

Az adott területet hol reggel, hol napközben, hol pedig este látogatják, azért, hogy ne legyen kiszámítható a jelenlétük a nem kívánatos személyek számára. A feladataikat az egyes évszakok sajátosságai is módosítják. Télen elsősorban a fatolvajok, nyáron pedig leginkább a terményeket dézsmálók adnak munkát nekik.

Scheidler Antal elmondta, a munkafeltételeket az önkormányzat biztosítja, amit kiegészít az állami támogatás. Együtt dolgoznak a rendőrséggel valamint a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület önkénteseivel. Nagyon jó a kapcsolatuk a külterületen élőkkel, legtöbb embert személyesen is ismernek, tudják kinek, milyen baja, gondja van.

Az utóbbi időben gyakori, hogy anyagi okok miatt kisebb tanyákba költöznek az emberek, így egyre többen életvitelszerűen laknak külterületen. A téli hónapokban előfordult az is, hogy a tanyán lakóknak, rászorulóknak segítettek a tüzelőanyag eljuttatásában, vagy a közlekedésükben. Sajnos egyre több esetben kell intézkedniük illegálisan lerakott hulladék miatt.

Alaposan megdézsmálták a cseresznyefáját tavaly a tolvajok, Szekszárd határában, mondta Csiki Gergelyné. Ágakat törtek le, látszott, hogy sietve szedték a gyümölcsöt. A kár nem érte el a húszezer forintot, így nem volt értelme feljelentést tenni, mondta bosszúsan. Amikor a kertjéből a hagymát, zöldbabot, cukorborsót, uborkát szedték fel, akkor elkaptak két embert, legalább a terményeket elvették tőlük, ők talán egyhamar nem jönnek lopni.

A faddi önkormányzat Faddon és Domboriban húsz éve még három mezőőrt foglalkoztatott. Fenntartásukat akkor a helyi horgászegyesület is támogatta, így halőri tevékenységet is elláttak. Jelenleg ketten dolgoznak mezőőrként, egyikük Éliás Attila. Itt is a legnagyobb gond a veszélyes hulladék és a szemét lerakása, télen a falopás, nyáron a terménylopás. Az üdülőket, a tanyasort naponta ellenőrzik, és hozzájuk tartozik még 6300 hektárnyi termőföld is. Kettejüknek egy terepjárója és két motorja van.

Hivatalos személyként intézkedhet

Többek között Zombán, Tamásiban, Bátaszéken a polgárőrök töltik be azt a szerepet, amit a mezőőrök korábban. Járják a határt, a tanyákat, borospincék környékét. Ők azok, akik értesítik a rendőröket, ha gyanús idegenbe vagy lopáson ért emberekbe botlanak, de nekik nincs olyan hatáskörük, hogy önállóan intézkedjenek. A mezőőrök rendészeti feladatokat is ellátnak, fényképes igazolványuk, jelvényük is van. Ötévenként tanfolyamot végeznek, majd vizsgát tesznek. Hivatalos személyként léphetnek fel azokkal szemben, akik megszegik a törvényeket, ha szükséges bilincset is alkalmazhatnak. Bár van fegyverük is, egy sörétes puska, azt az általunk megkérdezett mezőőrök egyike sem használta. Arra viszont jó, hogy megszeppenjen az, akit éppen lopáson értek, volt ugyanis rá példa, hogy a tettes késsel fenyegetőzött.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában