Vándorló Szépkorúak

2019.07.19. 07:00

A megye patinás értékeivel ismerkedtek

Kirándulni voltak a tolnai Vándorló Szépkorúak, Kölesden és a hozzátartozó Borjádon, valamint Sárszentlőrincen jártak.

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Tóthné Pintér Jutka és Zsinka János élménybeszámolójukban elmondták, hogy az első helyszín Kölesd község volt, ahol Greifensteinné Zsebe Anita, a művelődési ház munkatársa fogadta őket. Beszélt a település múltjáról és jelenéről, illetve a Kisvármegyeházán bemutatta a kiállításokat.

A padlásmúzeumi részen régi idők használati tárgyai láthatók, amelyek, mint azt az egyesület tagjai mondták, gyermekkoruk emlékeit idézték fel. A festménykiállításon pedig örömmel fedezték fel tolnai alkotók, Martinek József és Mözsi Szabó István képeit. Kölesden a térségre jellemző fehérhímzéssel is megismerkedtek a kirándulók, akiket zsíros kenyérrel és helyi termelők borával kínáltak a vendéglátók.

Innen Borjádra vezetett az útjuk, ahol Molnár Ákos a sörétgyárban vezette körbe a látogatókat, illetve a Sas-kúriában, ahol a Petőfi-emlékhelyet nézték meg. Sárszentlőrincen ugyancsak Petőfi diákéveiből fennmaradt tárgyakat és néhány kézzel írt dokumentumát tekinthették meg a költő emlékházában. A Lázár Ervin-emlékházban a meseíró életének és munkásságának részleteiről tudhattak meg többet. Itt Boda Ildikó kalauzolta a társaságot, a település evangélikus templomában pedig Karl Jánosné Csepregi Erzsébet vezette végig őket. Végül Oláh Erika tűzzománcműves és Eisenmayer Jenő ötvös műhelyében jártak.

A napot a tolnai Duna-parton halászléfőzéssel zárták a Vándorló Szépkorúak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában