2022.08.02. 19:10
A tengelici pékmester is az ítészek között volt
A Magyar Pékszövetség idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Szent István-napi kenyérversenyt.
Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
Az első körben ötvenhat terméket neveztek három kategóriában, melyeket a selejtezőn egy öt fős szakmai zsűri értékelt. A tengelici Kászpári Károly pékmester, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja is a zsűritagok egyike volt. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.
A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István-napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Az első helyezést elért Szent István-napi kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be a nagyközönség számára.