Visszatekintés

2023.07.30. 09:52

Vadregényes, mesebeli helyet fedeztek fel a Mecsekben

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: sun ok

60 ÉVE „elkészült a Paksi Konzervgyár hétmillió forintos beruházással épült új, paradicsomfeldolgozó üzeme melyben naponta tizenöt vagon nyers anyagot dolgoznak fel sűrített paradicsommá” – közölte a hírt a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 3-i száma. 

60 ÉVE „az új vadászati év kezdetével a megyei tanács erdészeti és vadászati felügyelője 783 vadászjegyet adott ki a Tolna megyei vadásztársaságok tagjainak” – ismertette a hírt a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 3-i száma. „A vadász-szezon augusztus 1-vel megkezdődött és azok a vadászok, akik nem mulasztották el vadászjegyük megváltását augusztus 1-től kezdődően vadkacsára vadászhatnak. A megye területén működő 37 vadásztársaság elnöke, illetve vadászmestere a vadászjegyek átvételével egyidejűleg megkapta az idényre kilövésre engedélyezett tervszámokat is. A tervek szerint 7410 vadnyúl kilövését engedélyezte a vadászati felügyelő, mivel 3580 nyúl vérfelfrissítés és export céljára élve kerül befogásra. A vadnyúlon kívül 6400 fácán és 3500 fogoly kilövésére kaptak engedélyt a Tolna megyei vadásztársaságok.”

60 ÉVE érdekes felfedezésről számolt be a Tolna Megyei Népújság 1963. augusztus 3-i száma. „A keleti Mecsekben, a Réka-völgy és a Halászpatak völgy találkozásánál új menedékházat rendezett be nemrégiben a Tolna megyei Építők SK turista-szakosztálya. Az építkezésen dolgozó szekszárdi építőipari tanulók arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy az új turistaházzal csaknem szembeni erdős hegyoldalban érdekes sziklahasadék rejtőzik. A szekszárdi turisták megvizsgálták az inkább szurdoknak tűnő helyet, s körülbelül három percnyi járás után nagy meglepetésükre vadregényes szépségű szoros állott előttük, hatalmas, mohos sziklafalakkal. A meredek sziklafalak alatt századok óta mosott kőgátakat másztak meg, s egy forráshoz jutottak. Dr. Pataki József geológus, a Tolna megyei Természetbarát Szövetség elnökének a véleménye szerint a Mecsek eddig nem ismert, s egyik legérdekesebb természeti látványosságát fedezték fel véletlenül. A sziklanyílást Ördöghasadéknak, forrását pedig Ilona-forrásnak nevezték el.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában