Rózsa Tanya Élményfarm

2023.08.02. 14:00

Tanyasi hangulat és négylábú barátok a táborban

Táborlakókat fogad az őcsényi birtok. A fiatalok belekóstolhatnak a tanyasi hangulatba és megsimogathatják a hálás állatokat. Élmény jelleggel felülhetnek a lovak hátára is. Sok a visszatérő vendég.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Saját Jurassic Parkkal is rendelkezik a Rózsa Tanya Élményfarm. Igaz, a terület nem sziget nagyságú, mint a filmben, de azért kiterjedése alkalmas egy-egy izgalmas felfedező útra. Az őcsényi határban található birtok táborlakói – négy és fél–tizenöt éves lányok és fiúk – élnek is a lehetőséggel és gyakorta nekivágnak a keskeny ösvénynek, amit föléjük boruló, embernagyságú nád és ősvadon jellegű, sűrű növényzet határol. Félelemre nincs ok, hiszen ebben a mini őserdőben nem rejtőznek dinók. Legfeljebb a bokrok tövében szelíd szárnyasok, lévén a lovaspályával határos helyszín voltaképpen egy jókora tyúkudvar.

A Rózsa Tanya Élményfarm nemcsak a fenti „dzsungel túrával” gyakorol vonzerőt a különleges táborozási lehetőséget kereső gyermekekre, illetve szüleikre. Rózsa László és Rózsáné Gréczi Jolán tulajdonosok elmondták, hogy immár húsz esztendeje fogadják azokat a fiatalokat, akik egyrészt szeretnének belekóstolni egy hamisítatlan tanyasi hangulatba, másrészt kedvelik elsősorban a lovakat és a háziállatokat. A felelősségteljes munkából, már ami általában a táboroztatást és az ebből adódó feladatokat jelenti, immár évek óta kiveszi részét Rózsa Zsolt és párja, Forrai Szilvia is.

Fotó: beküldött kép

Ezen a nyáron immár a ötödik csapat érkezett, újabb egy hétre az őcsényi farmra. A Rózsa család tagjai hosszasan sorolták, hogy a korábbi táborlakóknak milyen kalandokban volt részük. Bár napi rendszerességű, oktatással egybekötött lovaglás már nem szerepel a kínálatban, azért élmény jelleggel most is nyeregbe pattanhatnak a bátrabbak, természetesen mindvégig szakavatott személy felügyelete mellett. Nagy sikert aratott a lófürdetés, az állatetetés, a gyalogtúra, a kézműves foglalkozás, a rengeteg játék a csibékkel, s ha valakinek érthető módon sok volt a a rekkenő hőség, akkor kedvére csobbanhatott az udvarba telepített medence hűs vizében.

Ugyancsak közkedveltnek bizonyult az állat simogatás. A tanya megannyi jámbor két- és négylábúja, a birka, a kecske, a kutya, a nyúl, a macska, a póni, a pulyka, a szamár és a tyúk szelídségből csillagos ötösre vizsgázott. Nemrég állatorvosi kezelést is láthattak a gyerekek, a tanya két lovánál éppen esedékes volt a fogreszelés, a legkisebbek be is segítettek ebbe a műveletbe. Az egyik legnépszerűbb program továbbra is a lovaskocsis túra. Valamennyi turnus része egy-egy ilyen kirándulás, melynek keretében a táborlakók nemcsak egyszerűen utazhatnak, hanem a természeti tájat, a környék látnivalóit is felfedezhetik. 

A visszatérő vendégek, a lelkes rajongók száma jelentős. A vonzerő gyakorta túlterjed az országhatáron, hiszen a vendéglátók fogadtak már fiatalt az Egyesült Államokból, Hollandiából, Írországból, Kanadából és Németországból is.

Hetyei Sára a vármegye székhelyéről érkezett Őcsénybe. A tízéves, 4. osztályos általános iskolás talpraesetten, összefogottan válaszolt minden kérdésre.

– Három éve járok ide, ezen a nyáron már második alkalommal vagyok itt – nyilatkozott lapunknak. – Szeretek állatok között lenni, kedvelem a lovakat. Itt a tanyán valamennyi nagyon okos és szelíd és lehet velük játszani. Jó érzés takarmányozni, gondozni őket. Nekem egész jól megy a lovaglás, már tudok szabadon ügetni.

Saci egyébként remélhetőleg hamarosan viszontláthatja kedvenc hátasait és egyéb háziállatait. Hiszen úgy tervezi, hogy idén, az őszi iskolai szünetben, majd a jövő nyáron ismét jelentkezik a Rózsa Tanya Élményfarm táborába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában