Kiállítás

2023.09.21. 17:29

Vaddisznót és nyusztot is láthatnak a látogatók

A napokban nyílt meg Retkes Tamás természetfotós kiállítása Tamásiban, a Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpontban.

Gazsó Rita

A napokban nyílt meg Retkes Tamás természetfotós kiállítása. (Archív fotó)

Fotó: Mártonfai Dénes

A megnyitón Dr. Almási István természetfotós, belgyógyász, gasztroenterológus, a Tolna vármegyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa méltatta a szekszári természetfotós munkásságát. A kiállításon 12 fotón gemenci gímszarvasok láthatóak, két fényképen vaddisznók és egy fotón egy nyusztot is megtekinthetnek a látogatók. 

Retkes Tamásnak – aki Szekszárdon született, de családja révén szorosan kötődik Tamásihoz – édesapja, valamint keresztapja példája után, már gyerekként élete részévé vált a fényképezés. Kedvenc terepe a Gemenc, ahol már szinte minden nyiladékot, vágást ismer.

Az elmúlt években már bebizonyította, hogy a rendkívül figyelmes aranysakált is meg tudja közelíteni, amellyel egy reggel találkozott össze, sőt pár hete egy nyusztot is sikerült lencsevégre kapnia – írta meg az agrojager, amelynek a fotós elmondta, hogy a szekszárdi pünkösdi fesztiválon kiállított 31 fotóból Tamásiban 15 képet választottak ki Kutny Gáborral, a Tamási Dám Pont Látogatóközpont igazgatójával, aki a kiállítás létrehozását kezdeményezte. 

Retkes Tamás, mint ismert, 2006 óta a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban dolgozik és muzeológus feladatai mellett ma is a természetfotók állnak a legközelebb hozzá. Legtöbbször Szekszárd környékén indul fényképezni, kedvenc helye Szálka, Gemenc, Sötétvölgy, Lengyel-Annafürdő és Óbánya.

A fotósról ismert, hogy képeit a kiállítások után rendszeresen elajándékozza. Már több, mint 130 fotót adományozott a Balassa János kórháznak, de Dr. Gonda Mária gyerekorvos várótermében is találkozhatunk alkotásaival. A Dám Pontban most kiállított tárlata év végéig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában