Vízi madarak

2024.06.26. 14:00

Nincs szükségük kenyérre, hagyjuk békén őket!

Betegséget okoz, szennyezi a környezetet, elkényelmesíti a madarakat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről évről évre azt hangsúlyozzák, mennyire felesleges és káros a vízi madarak etetése.

Révészné Hanol Erzsébet

Felesleges és káros a vízi madarak etetése (Fotó: MW)

Hiába a jó szándék, a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, arra kérve a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat.

Több szempontból is gond a vízimadarak etetése

Ezen állatok életmódja és túlélési szabályai ugyanis eltérnek a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól. A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék diéta” megbetegíti a madarakat, röpképtelenséget előidéző, úgynevezett angyalszárny-betegség okozhat. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen őszi elvonulási viselkedést, és ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen. A vízimadarak etetése szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz és emellett vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat.

Ez egy öngerjesztő folyamat

A vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről ezért az a határozott kérés az emberek felé, hogy ne etessék a vízimadarakat, illetve a lakosság tájékoztatása, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatok és a madarak segítése érdekében elkészítettek egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában