Virtuális forradalom

2024.06.28. 20:00

Végtelen távlatokat nyit a mesterséges intelligencia

Májusban múlt húsz éve, hogy Szekszárdon olyan filmeket forgattak, amikről a szakma nagyjai azt mondták, szinte lehetetlen.

Szepesi László

A képen balról-jobbra Rácz Gábor projektmenedzser, Kindl Gábor, Urbán Ernő és Bertók Mátyás (Dunaszerdahely), regionális producer

Telefonnal, fényképezőgéppel, kiskamerával, huszonnégy óra alatt készítettek három perces versenyfilmet. Ez olyan jól sikerült, hogy négy évre rá már nem Szekszárdra jöttek forgatni a versenyzők, hanem a program nemzetközivé lett, s a világ minden tájáról küldték a filmeket. 

Mesterséges intelligencia volt a narrátor

Idén tavasszal, a jubileumi versenyen pedig egy vájt fülű zsűritag, Urbán Ernő, a tévé megújult Delta című műsorának szerkesztője észrevette, hogy az egyik videón nem ember beszélt, hanem szépen, tökéletes hangsúllyal a mesterséges intelligencia segítségével számítógép készítette a szöveget. Ekkor született az ötlet, a filmkészítés teljes vertikumában lehetne alkalmazni az AI-t, az artifical intelligence-t, magyarul a mesterséges intelligenciát. 
Szeptember utolsó szombatján lesz a Shoot4Earth, a Forgass a Földért! világverseny újabb fordulója, s akkor a filmek készítésekor alkotótársként az AI is szerepet kaphat. Ennek előkészületeként a mesterséges és a humán intelligencia szimbiózisa a médiában és a videózásban címmel egy találkozót, tanácskozást szervezett Kindl Gábor, a Shoot4Earth alapítója a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi kamupszán.

Filmet készít az AI (A képen balról jobbra dr. Nemeskéri Zsolt, Miklós Gábor, Fehér László és Kindl Gábor, fotó: Szepesi L.)

Feltárult egy új világ

Fedezd fel az új határokat a videó készítésben, így szólt a meghívó, s a több órás eszmecserén egy új világ tárult fel az érdeklődők előtt. A mesterséges intelligencia forradalmi változást jelenthet a filmkészítésben, talán nagyobbat, mint amelyet a közlekedésben a gőzmozdony hozott. 
A szakmai találkozó egy díjátadással kezdődött. Ugyanis erre eljöttek a korábbi versenyzők közül többen is, így itt adta át Kindl Gábor és dr. Nemeskéri Zsolt, a PTE intézetigazgatója Miklós Gábornak és Fehér Lászlónak a legutóbbi Forgass a Földért versenyre mobillal készített egyperces videójukért a Cannes-i Filmfesztiválon kapott oklevelet. 
A szakmai találkozóra eljött a DUNA tévétől Nagyistók Tibor szerkesztő-riporter és médiatanár. Náluk már munkájuk során is alkalmazzák az új technikát, s arról beszélt, hogy valósul meg a gépi és a humán intelligencia szimbiózisa a médiában. A videó készítés teljesen új lehetőségeiről beszélt, amelynek során a mesterséges intelligencia alkalmazásával a hagyományosnál sokkal gyorsabban, pontosabban készíthetők produkciók. 

A Deltában már van virtuális műsorvezető

Itt volt Urbán Ernő a Delta producere is, abban a műsorban szerepelt Magyarországon az első mesterséges intelligenciával megalkotott műsorvezető, Bíró Ada. A vetítőn bemutatta, hogy alakult ki a nem csak külsőben, megjelenésében, hanem hangjában, hanghordozásában, mimikában és mozgásban, gesztikulálásban is az embert tökéletesen megformáló gépi lény, a hol ilyen, hol olyan ruhában lévő, hol határozottan, tárgyilagosan, máskor gyengéden, lágyan beszélő, vagy akár éneklő virtuális nő. 

Ott lesz az élet minden területén

Ezt pedig azt a videó követte, amelyen minden idők legismertebb, hajdan legkedveltebb színészének, Jávor Pálnak megformált alakja elevenedett meg. A mesterséges intelligencia megalkotta őt, hangját pedig – mondta Urbán Ernő – több ezer eredeti hangminta alapján készítette el a gép. 
A fényérzékeny filmet alig három évtizede kezdte felváltani a digitális technika, napjainkban pedig az AI az élet egész területén forradalmi változást hoz. A húsz éve, a világon elsőként rendezett egynapos filmkészítési verseny is élmezőnyben követi a fejlődést. A szeptember 28-án, a világ minden táján, az ottani időben nulla órakor kezdődő Forgass a Földért! világverseny mottója úgy szól majd, a videókészítésben fedezd fel az új határokat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában