Hajdan

2024.07.20. 14:19

Kéményen be, ablakon ki

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A villám a kéményen keresztül jött, majd az ablakon távozott (Képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

130 ÉVE Zivatar és villámcsapás. Báttaszék felett és vidékén múlt szerdán délután 6 órakor óriási zivatar tört ki s egyik villám a másikat érte. Majd teljes erejével kitört a nyári zivatar és a villám belecsapott Leitzinger Ferencz házába, de szerencsére nagyobb bajt nem okozott. A villám ugyanis a kéményen keresztül behatolt a szobába, — hol a háziasszony éppen karján tartotta kis gyermekét — és a falon körül futva, az ablakon keresztül eltűnt! (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 15.)

130 ÉVE Nagy szerencsétlenség. Szegzárdon az úgynevezett bödői közben nagy szerencsétlenség történt, mely könnyen végzetessé is válhatott volna. Az eset a következő: Kovács Ádámné a bödői közben kocsival haladt s egyszerre a lovak valamitől megijedve, a kocsit Kovácsnéval együtt a 15-20 méter mély árokba döntötték. Az asszony össze-vissza zúzta magát, de sebei nem életveszélyesek. A szerencsétlenségnek kétségtelenül egyik oka az volt, hogy a mélység nincs korlátokkal elkerítve. Tehát jó lesz a veszélyes helyet mielőbb bekeríteni, nehogy a szerencsétlenség ismétlődjék. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 15.)

130 ÉVE Egy kis vízzuhany. Már említettük egy alkalommal azt a rossz szokást, hogy Szegzárdon reggelenkint, különösen a főutczában a „szobacziczusok” semmire és senkire sem ügyelve, tisztogatás közben a sétálók fejére rázzák portörlőik tartalmát. Ha azután valaki ezért szót emel, még nekik áll feljebb s bosszantásul rendesen az illetőt jól ki is kaczagják. Múlt vasárnap délután egy kis változtatásul a Babits-féle ház egyik ablakából nem port, hanem lehűtésül egy hatalmas korsó friss vizet öntöttek az éppen arra sétáló két úri ember nyakába. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. július 15.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában