Hajdan

2024.07.21. 10:30

Holtbiztos halálos szerencsétlenséget előzött meg

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

60 ÉVE Ritka szép szarvasbika. A bátaszéki erdészetben az idei szarvasbőgéskor először fogadnak nagyobb létszámban külföldi vadászvendégeket. Az erdészetnek a Mecsek nyúlványain, a mórágyi gránitsziklákon és a szekszárdi dombvidéken elterülő erdőiben elszaporodott a nagyvad. Egyedül a bátaapáti erdőtömbben száz gímszarvast, mintegy százhúsz őzet és hatvan vaddisznót számláltak meg legutóbb az erdészek. Magaslesről felfedeztek egy tizenhatos agancsú, pompás fiatal gímszarvasbikát is, amelynek koronája olyan szép szabályos, amilyen egy évszázadban ritkán akad. Az erdő ifjú fejedelme — szerencséjére — csak néhány év múlva válik „golyóéretté”, de máris megdobogtatja a vadászok szívét. (Tolna Megyei Népújság, 1964. július 16.)

60 ÉVE Egymásba szaladt két autó. Dunaföldvár határában egy személygépkocsi összeütközött egy autóbusszal, s mindkét jármű utasaival együtt az árokba borult. Az autóbuszban 22, a személykocsiban 4 utas tartózkodott. Az autóbusz Mohácsról Budapest felé haladt, a község határában vele szemben Pécs felől jött Anton Kosztunk csehszlovák állampolgár Skoda személykocsijával. Eddig kiderítetlen okból a személykocsi a busz elé kanyarodott. A buszvezető hiába húzott le egész az út szélére, az összeütközést már nem tudta megakadályozni. Lélekjelenléte azonban így is dicséretre méltó, s szinte holtbiztos halálos szerencsétlenséget előzött meg. A karambol következtében az autóbusz utasai közül 6, a személykocsi utasai közül 4 személy összesen 10-en sérültek meg. A sérültek közül 3-at kórházba szállítottak, míg 7-et a helyszínen részesítettek elsősegélyben. (Tolna Megyei Népújság, 1964. július 17.)

60 ÉVE Orvoslakás, társadalmi munkával. Szakályban orvoslakást építtet a községi tanács 400 ezer forintos beruházással. Bár a lakosság az építésnél 20 ezer forint értékű társadalmi munka elvégzésére vállalkozott, az összefogás olyan jó volt, hogy a falegyenig elkészült épületen már eddig 21 ezer forint értékű társadalmi munkát végeztek. Amíg az aratás el nem kezdődött, vasárnaponként 15—20-an dolgoztak az építkezésen. Társadalmi munkában végezték az alapok kiásását, az anyagmozgatást. A szakmunkások mellé a kisegítő munkaerőt teljes egészében társadalmi munkával biztosították. (Tolna Megyei Népújság, 1964. július 18.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában