Hajdan

2024.07.21. 19:01

Rengeteg állat szenved a szúnyogoktól

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció: MW

50 ÉVE Dénár és libertás. Két érdekes régészeti kiállítás nyílt Váralján, az egyiken agyagedényeket, a másikon magyarországi pénteket mutatnak be. A régészeti ásatások során előkerült mintegy 200 kerámia között középkori „kályhaszemek” is láthatók. A pénztörténeti bemutató érdekessége: I. István ezüstdénárja, a Rákóczi-libertások, az I. világháború hadifogolytáborainak szükségpénzei, valamint a Kodály-emlékérem és az ezüst százforintos. (Tolna Megyei Népújság, 1974. július 16.)

50 ÉVE Síró borjak. Az esős, fülledt meleg időjárásban rendkívül elszaporodtak a szúnyogok a gemenci erdőben. A különféle fajtájú szúnyogok valóságos felhői rajzanak kiszámíthatatlanul a napnak szinte minden időszakában. Emberre, állatra különösen az apró, az öreg vadászok által „piros fenekűnek” mondott szúnyogok a leggyötrőbbek. A vadon állatai sokat szenvednek a szúnyoginváziótól. A szarvasok úgy védekeznek a vérszívókkal szemben, hogy nyakig vízbe állnak. A szarvasborjakat azonban nagyon megkínozzák, s a tehetetlen kis jószágok keserves síró hangja erdőszerte hallható, ahol szarvasok tanyáznak. (Tolna Megyei Népújság, 1974. július 20.)

50 ÉVE Bravúros győzelem. A Népstadionban az MTK nemzetközi atlétikai versenyén kubai, kanadai és szlovák atléták is rajthoz álltak. Elindult a 800 m-es síkfutásban az egyre javuló formát mutató Hepp Györgyné (Szekszárdi Dózsa) is és nagyon nagy bravúrt vitt véghez, 2:06 perces idővel, nagy küzdelemben legyőzte Völgyi Zsuzsát, és I. oszt. eredménnyel győzött. Gratulálunk a szép eredményhez és örömmel üdvözöljük, mint I. osztályú atlétát, aki a felemelt I. osztályú szintet elsőnek érte el megyénk versenyzői közül. (Tolna Megyei Népújság, 1974. július 18.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában