Hajdan

2024.07.16. 10:10

Síremléktöredékek, feliratos kövek kerültek felszínre

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

Fotó: Emrah Gokcan

40 ÉVE Felavatták a mártírok emlékfalát. Előzetesen már hírt adtunk arról az eseményről, amire a megemlékezők népes táborának jelenlétében vasárnap délelőtt került sor a szekszárdi zsidó temetőben. Az itteni imaház belső falára kerültek azok az emléktáblák, melyeken a negyven éve elhurcolt mártírok neveinek százai sorakoznak. 25 emléktábla egyenként 26 névvel. Amint azt a megjelentek egyikétől — a húsz (!) családtagját elvesztett Landauer Sándortól — megtudtuk, az egykor 550 lelket számláló hitközség háború előtti tagjaiból ma öten élnek Szekszárdon. Az, hogy a szép imaházat most mégis szinte megtöltötték a résztvevők, a távolról is érkezett rokonságnak, hozzátartozóknak és az együttérző helybelieknek volt köszönhető. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 10.)

40 ÉVE A római erőd nyomában. Immár harmadik éve népesült be diákokkal a hetényi puszta. Az ásatás negyedik napján ismét síremléktöredékek, feliratos kövek kerülnek felszínre. A feltárási munkákat ismét dr. Tóth Endre, a Nemzeti Múzeum régésze vezeti. Az itt talált római erőd külső falainak feltárása és feltérképezése 1969-ben kezdődött meg, majd 1981-ben folytatódott. Dr. Tóth Endre elmondása szerint az idei évre sem terveztek kimagasló eredményeket, mindössze az épületek alaprajzaira, méreteire kíváncsiak. A feltárt épületeket feltérképezik — külső falakéhoz hasonlóan —, s talán a 10-12 évig elhúzódó munka meghozza gyümölcsét és a rendelkezésre álló anyagi források biztosíthatják az erőd falainak teljes feltárását és konzerválását: utat nyitva a turizmusnak és idegenforgalmi látványosság lesz a római erőd. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 12.)

40 ÉVE Olasz kerekes nyert az első napon. A X. Gemenci Nagydíj országúti versenynapján jó pozícióban bukott a szekszárdi Liska Pál. A nagy taktikus — a későbbi győztes —, aki végig a bolyban kerekezett, az utolsó pillanatban mégis egy fél kerékhossznyi előnyt szerzett, az első versenyszám győztese Ernano Baldin, a Padovani versenyzője lett. A mindvégig taktikusan és jó erőnlétben lévő szekszárdiak az élbollyal értek a célba. (Tolna Megyei Népújság, 1984. július 14.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában