Teol.hu videó

2024.08.28. 20:00

Dr. Bakó Béla szülész-nőgyógyász is Pro Urbe díjat kapott (videó)

A Szekszárdért végzett tevékenységéért dr. Bakó Béla szülész-nőgyógyász Pro Urbe díjat kapott augusztus 20-án. Több ezer gyermek világra segítésével és a meddőségi alapítvány vezetésével írta be nevét a város történetébe. – Óriási meglepetés és megtiszteltetés volt számomra, amikor megtudtam, hogy a Pro Urbe díjazottak között vagyok, mondta dr. Bakó Béla, aki Berlinger Attila polgármestertől vette át a rangos díjat.

Mauthner Ilona

A szekszárdi szülészet meghatározta egész életét, hiszen már születésekor is (tudat alatt) oda kötődött, mert megszületett szeptember 5-én, másnap reggel levittek a földszinti főorvosi szobába, és ott laktak 3 évig. 

Dr. Bakó Béla szülész, nőgyógyász is Pro Urbe díjat kapott Szekszárdért végzett tevékenységéért
Dr. Bakó Béla szülész-nőgyógyász is Pro Urbe díjat kapott Szekszárdért végzett tevékenységéért 
Fotó: Kiss Albert / Forrás: Tolnai Népújság

– A szülészet udvarán játszottam a többi kórházi orvos gyerekeivel. Édesapám ott volt szülész-nőgyógyász 1950-1963 között. 

Dr. Bakó Béla több ezer kisbabát segített a világra

– Orvostanhallgatóként miért ezt a szakterületet választotta?

– Az előzmények, úgy gondolom, hogy mind befolyásolták a pályaválasztásomat is. Mindenképpen operatív szakot szerettem volna választani.

– Mennyit változott a szakma az elmúlt évtizedekben?

– Inkább az utóbbi 30 évben változott sokat. A laparoscopos műtétek megjelenése és a műtétek technikájának megváltozása hozott alapvető változást.

– Volt-e olyan szülés, születés melynek levezetése maradandó nyomot hagyott önben?

– Minden olyan szülés, ami a korábban kezelt családoknál következett be, sohasem volt fárasztó. Ha láttam, hogy őszinte szeretettel fogadják a kis  jövevényt, mindig új erőt adott, hogy ezt így érdemes tovább csinálni, a sok-sok éjszakázás ellenére is.

A meddőségi alapítvány Bakó doktor nevéhez nőtt

– Az ön másik területe, mely a nevéhez kötődik a vármegyében, a meddőségi alapítvány vezetése. Mikor alapította és miért?

– Az alapítványt 2002-ben hoztuk létre. Oka? Volt családon belül is, ami miatt elkezdtem belemélyedni ebbe a szakmai területbe, másrészt nap mind nap egyre több ilyen problémával találkoztam.

– Mi az oka annak, hogy a meddőség egyre több házaspárt érint?  

– Ennek oka rendkívül összetett. Röviden, a férfi eredetű meddőség száma nagyon megnőtt, ezzel akkor senki nem foglalkozott.

– Néhány szót mondjon kérem a saját családjáról: feleségéről, gyermekeiről, unokáiról

– Családomról annyit, hogy nagyapám 1930-ban végzett Pécsett, és 1966-ig orvosként dolgozott Szekszárdon. Édesapám 1950-1986 között volt Tolna vármegye orvosa, illetve főorvosa. Feleségem is 1980-ban jött a kórházba dolgozni, de ő vegyészmérnökként doktorált. Három gyermekünk született, Péter 2005-ben végzett szintén Pécsett, azóta dolgozik a Fül-Orr- Gégészeti Klinikán. Zsófi lányunk építész Budapesten, elsősorban belsőépítészként dolgozik. Zsuzsi lányunk a BGF turizmus-vendéglátás szakán végzett, jelenleg otthon  van második gyermekével. Öt unokánk van, egy 11 éves nagylány, Anna, akit négy kisfiú követ, Soma, Gábor, Misi és Brúnó.

– Ha van szabadideje, mivel foglalkozik?

– Korábban 2-3 alkalommal vadászni vagy horgászni jártam. A jó levegőn nagyokat sétáltam, mely kikapcsolt a mindennapi munka kötöttségeiből. Jelenleg a családom az én kikapcsolódásom. Van egy kis kertünk, ahova általában heti egy-két alkalommal felmegyünk. Virágok, gyümölcsfák, zöldségek, na és kevés szőlő. Ezzel foglalkozunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában