Teol.hu videó

2024.09.12. 07:30

Nagy veszélyt jelent a mustgáz (videó)

A pincékben már forr a bor. A hosszantartó forróság miatt korábban kezdődött a szüret, összetorlódtak az érési időpontok, ezért a szokottnál nagyobb tempót igényel a szőlő feldolgozása. Sietni kell, s ez fokozza a veszélyt, ami indokolta, hogy a borászat, a mentők, tűzoltók és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei sajtótájékoztatót tartottak kedden Várdombon, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökének, Bősz Adriánnak pincészetében.

Szepesi László

A mustgázról beszéltek valamennyien, a széndioxidról, amely a must borrá válásakor keletkezik. Ez másfélszer nehezebb a levegőnél, alulról tölti fel a pincét, kiszorítva az emberi élethez szükséges oxigént, ami az országban majd minden ősszel emberáldozatokat követel. Ezért, mondták, elengedhetetlen a megfelelő szellőztetés, az, hogy ventilátorok fújjak ki a mélyebb terekből ezt a gázt. 

Nagy veszélyt jelent a mustgáz
A mentők és a tűzoltók gyakorlaton mutatták be, mit tesznek, ha mustgáz mérgezés veszélye miatt riasztják őket (Fotó: Mártonfai Dénes)

Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna vármegyei elnöke szerint főleg a kisebb pincészetek gazdáinak, kezdő vagy hobbiszinten borászkodóknak a figyelmét a legfontosabb felhívni a pincék alsó részét megtöltő széndioxid okozta veszélyre.

Különösen a gyerekeket kell óvni

Hangsúlyozta, hogy azért, mert az oxigént kiszorító széndioxid a padlótól felfelé tölti meg a légteret, különösen a kisgyerekeket kell óvni, hisz ők alacsonyabbak, s hamarabb kerülnek az életveszélyes zónába. Lényeges, folytatta, ha ilyen helyre megyünk, comb, de inkább térdmagasságban égő gyertyát tartsunk, s ha annak lángja az oxigén hiányától elalszik, azonnal menjünk a szabadba. De arra is figyelmeztetett, a gyertyapróba sem jelent biztonságot. Ugyanis a láng csak akkor alszik ki, ha a széndioxid koncentráció eléri a 15 százalékot, viszont az ember már 8 százalék esetén rosszul lesz, elveszti eszméletét, s padlóra zuhan, ahol a még töményebb mustgáz végzetes lehet.

Az Országos Mentőszolgálat Szekszárdi Mentőállomását vezető Kis-Nagy Gyula is hangsúlyozta az elővigyázatosság fontosságát, annak ellenére, hogy a vármegyében az elmúlt öt esztendőben szerencsére nem történt halált okozó mustgáz mérgezés.

Senki se menjen egyedül a pincébe

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ilyenkor lehetőleg ne menjen senki egyedül a pincébe, és, hogy a szokásosnál nagyobb mértékben kell figyelni egymásra. Fontos az is, hogy mások, a családtagok vagy szomszédok tudják, ha valaki a pincébe megy, hogy ha időben nem ér vissza, riaszthassák a tűzoltókat, mentőket. Mert ilyenkor a gyorsaság hallatlanul fontos.

Említette azt is, hogy ilyenkor nem szabad hősködni, hiszen a gázzal telített pincéből senki nem tudja egyedül kihozni a mozdulatlan embert, ha megpróbálja, csak növeli az áldozatok számát. Ehelyett azonnal telefonon hívni kell a segítséget. Hozzátette, nem elég a pontos helyszínt megadni, hanem, mert a pincék legtöbbje nem utca, házszám szerint megjelölt helyen van, célszerű, ha eléjük mennek segítők, s megmutatják a kiérkezőknek, hogy pontosan hol van a baj.

Érdemes széndioxid érzékelőt használni

Dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelem igazgató-helyettese is megerősítette az elővigyázatosság fontosságát. A hagyományos gyertyapróba helyett, mellett lehet széndioxid érzékelőt is használni.

Bősz Adrián arról beszélt, hogy a mustgáz milyen tüneteket okoz. Aki olyan helyre megy, ahol már kevés az oxigén, nem levegőért kapkod, nem drasztikus hirtelenséggel tör rá a baj, amitől rájöhetne, hogy valami nincsen rendben, csupán annyit érez, hogy kicsit kezd álmosodni. Ezt sokan félremagyarázzák, fáradtsággal, kevés alvással, pedig ilyenkor azonnal ki kellene menni a szabadba, a levegőre, abbahagyni a fontos munkát is, inkább menekülni az életért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a széndioxid egy színtelen, szagtalan gáz, viszont a bor erjedésekor levegőbe kerülnek a bor illat- és aromaanyagai is. Így, ha a pincében ilyent érzünk, biztos, hogy ott van mellette a veszélyes gáz is.

A sajtótájékoztatót követően a mentők és a tűzoltók egy mentési gyakorlat során mutatták be, mit tesznek ők, ha mustgáz miatt riasztják őket.

Előbb a tűzoltók jöttek, s megfelelő védőfelszerelésben, hordágyon, kihozták az eszméletlen embert a pincéből. Utána a mentők kezdték az újraélesztést. A gyakorlat sikeres volt.

Remélhetően az idei őszön nem kell az itt végzetteket éles bevetésen megismételniük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában