Gerendavázas házak

2024.08.23. 09:26

Fachwerk építészet a Dél-Dunántúlon: előadás a Városi Könyvtárban

Bátaszéken a Városi Könyvtárban Dobosyné Antal Anna, a fachwerk építészet kiemelkedő kutatója tart előadást a Dél–Dunántúlra érkező sváb telepesek által épített gerendavázas házakról. Az esemény különleges betekintést nyújt a régió építészeti örökségébe, amelyből mára csak néhány emlék maradt fenn Tolnában és Baranyában.

Balogh Éva

Bátaszéken, a Városi Könyvtárban augusztus 24-én, pénteken 17 órakor különleges előadásra kerül sor, amely a Dél–Dunántúl építészeti múltjának egyedülálló szeletét tárja a hallgatóság elé. 

Dobosyné Antal Anna, a fachwerk építészet neves kutatója, a térségben egykor elterjedt, de mára ritkaságnak számító gerendavázas épületekről fog beszélni. Ezek az építmények a török hódoltságot követően érkező sváb telepesek munkáját dicsérik, akik az őshazából hozott hagyományokat követve építették fel otthonaikat. Bár több generáción keresztül fennmaradtak, mára csupán néhány ilyen épület maradt meg Tolnában és Baranyában, így az előadás kiváló alkalmat ad arra, hogy megismerkedjünk ezekkel a ritka és értékes építészeti emlékekkel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában