Stacking

2024.08.24. 07:09

Hatalmas károkat okoz ez a hobbi

Az elmúlt években idehaza – sőt, Tolna vármegyében – is egyre népszerűbb lett az apró kőtornyok építése természeti területeken. Divatos, angol szóval ezt a tevékenységet stackingnek nevezik. A stacking bár látványos eredményhez vezet, és sokak szerint hasznos időtöltés, valójában visszafordíthatatlan természeti károkat okozhat. A patak medréből kivett, majd egymásra rakott apró kavicsok látványa már Váralján és a közeli Óbányán sem számít ritkaságnak.

Bencze Péter

Amint a Hosszúhetényi Turista Egyesület Facebook oldalán írják: „a mederanyag legcsekélyebb bolygatása is jóvátehetetlen környezeti károkkal jár, hiszen a kövekre tapadó, alattuk lapuló vízi élőlények ilyenkor szárazra kerülnek vagy lesodródnak. A rakosgatás akár az áramlás mértékét és dinamikáját is gyökeresen megváltozhatja.“

Látványosak, ám a környezetre veszélyesek az apró kőtornyok.
Látványosak, ám a környezetre veszélyesek az apró kőtornyok.
Forrás: Hosszúhetényi Turista Egyesület

A természetjáró közösség tagjai – és az ökológusok is – arra kérik az önkéntes alkotókat, hagyjanak fel az apró kő és kavicstornyok építésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában